Protesti i sukobi tokom obilježavanja Nakbe

S protesta je poručeno kako Palestinci neće odustati od povratka na svoja ognjišta (Anadolija)

U Gazi, najvećem gradu u Pojasu Gaze, organizirani su prosvjedi povodom obilježavanja 67. godišnjice od Nakbe, Velike katastrofe, kako Palestinci nazivaju proglašenja nezavisnosti Izraela.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Povratak je pravo naroda” i “Rješenje problema izbjeglica je u povratku na njihovu zemlju”.

“Mi izlazimo na ulicu kako bismo pokazali da smo ustrajni u tome da se vratimo na prostore s kojih smo protjerani, ali i kako bismo zaštitili palestinsku zemlju”, kazao je Zakaria el-Agha, član Centralnog komiteta pokreta Fatah na konferenciji za novinare.

Ne odustaju od povratka

Agha je istaknuo da, iako je prošlo 67. godina od kada je povodom proglašenja nezavisnosti Izrela veliki broj Palestinaca bio primoran napustiti svoje domove, palestinske izbjeglice još žive u teškim uvjetima u arapskim kampovima, prenosi Anadolija. 

Napomenuo je da je to pogotovo vidljivo u kampu Yarmouk u Siriji, u kojem je situacija i više nego teška.

Predsjednik Palestinskog zakonodavnog Vijeća, Ahmad Bahar, kazao je kako Palestinci neće odustati od povratka na svoja ognjišta.

On je dodao kako izraelsko-palestinski pregovori nisu dali rezultate te zaključio kako je otpor jedini način za oslobađanje Palestine.

Sedam osoba je ozlijeđeno tijekom intervencije izraelskih sigurnosnih snaga na prosvjedima koje su organizirali Palestinci na Zapadnoj obali, teritoriju s desne strane rijeke Jordan. 

Milioni u izbjegličkim kampovima

Masa je nosila palestinske zastave, a izraelska vojska je na njih ispalila plastične metke i bacila suzavac.

Izrael je 14. svibnja 1948. godine okupirao teritorije Palestine i proglasio nezavisnost, a tamošnje palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje.

Milijuni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima diljem Bliskog istoka. 

Izvor: Agencije