Papa Franjo Abbasu: Vi ste anđeo mira

Abbas se sastao s papom Franjom dan prije nego što će dvije redovnice Palestinke biti proglašene sveticama (EPA)

Papa Franjo sastao se u subotu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, nekoliko dana nakon što je Vatikan priopćio da je spreman potpisati svoj prvi sporazum s Palestinom, što je izazvalo ljutnju Izraela.

Papa je nazvao Abbasa “anđelom mira” na susretu u subotu u Vatikanu, uoči kanonizacije dviju palestinskih redovnica. One će biti prve kanonizirane Palestinke, prenosi AFP.

Privatna audijencija na kojoj su Abbas i papa Franjo izmijenili darove u srdačnom ozračju trajala je dvadesetak minuta.

Sveta Stolica je u srijedu najavila da priprema potpisivanje prvog sporazuma s Palestinom, dvije godine nakon što ju je službeno priznala kao državu.

Bilateralna komisija završava taj dokument o aktivnosti Katoličke crkve u Palestini, koji će poslije “biti podnesen odgovarajućim vlastima na odobrenje prije pokretanja rasprave u skoroj budućnosti za potpisivanje”, priopćio je Vatikan u srijedu.

Ljutnja Izraela

Neki promatrači prilika nagovještavaju da bi sporazum mogao biti potpisan tijekom Abbasovog posjeta.

Vijesti o sporazumu izazvale su ljutitu reakciju Izraela.

U dokumentu se jasno stavlja do znanja da Sveta Stolica od diplomatskih odnosa s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom prelazi na odnose s državom Palestinom.

“Izrael je s razočarenjem čuo za odluku Svete Stolice da pristane na konačnu formulaciju sporazuma s Palestincima, uključujući korištenje termina ‘palestinska država”, rekao je jedna dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova, kako prenosi Tanjug.

“Takav razvoj događaja ne doprinosi napretku mirovnog procesa i udaljuje palestinsko rukovodstvo od povratka bilateralnim pregovorima. Izrael će proučiti sporazum i razmotriti svoj idući korak,” istaknuo je taj dužnosnik.

Sporazum koji se priprema 15 godina izražava nadu Vatikana “za rješenje palestinskog pitanja i sukoba između Izraela i Palestinaca u skladu s rješenjem o dvije države”, rekao je Antoine Camilleri, zamjenik šefa diplomacije Vatikana, ranije ovog tjedna.

U intervjuu za vatikanski list Osservatore Romano on je rekao da se nada da bi sporazum mogao makar i neizravno pomoći Palestincima u osnivanju i priznanju nezavisne suverene i demokratske države Palestine.

Palestinska uprava smatra Vatikan jednom od 136 zemalja koje su priznale Palestinu kao državu, iako postoje neslaganja o tom broju i neka priznanja datiraju iz doba sovjetske ere, a radi se o zemljama koje su sada članice EU-a.

Kanonizacija redovnica

Abbas se sastao s Papom dan prije nego što će dvije redovnice, Maria Alfonsina Ghattas iz Jeruzalema i Mariam Bawardy iz Galileje,  biti proglašene sveticama na ceremoniji u Vatikanu.

Ghattas je rođena u Jeruzalemu 1847. i umrla je tamo 1927. Ona je beatificirana, što je konačni korak prije kanonizacije 2009. godine.

Bawardy je rođena na sjeveru Izraela 1843. godine. Postala je redovnica u Francuskoj i umrla je 1878. godine.

Papa Ivan Pavao II. ju je beatificirao 1983. godine. Iako je bilo nekoliko svetaca koji su živjeli u regiji u prvim godinama kršćanstva, Bawardy i Ghattas su prve koje će biti kanonizirane iz Otomanskog doba Palestine.

Kanonizacija trećeg Palestinca, također redovnika, trenutačno se provjerava. 

Izvor: Agencije