Koalicija bombardira položaje ISIL-a u Ramadiju

Avioni koalicijskih snaga za borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant, koje predvode Sjedinjene Američke Države, bombardirali su zgrade Vlade u iračkom Ramadiju, središtu iračke pokrajine Anbar, čiji veći dio kontrolira ISIL.

Guverner Ramadija, Delf Al-Kubeysi, kazao je kako su avioni koalicionih snaga izveli akciju bombardiranja na položaje ISIL-a u Anbaru u prijepodnevnim satima.

Stacionirali se u okolici grada

Prema njegovim riječima, nakon žestokog napada, borci ISIL-a bili su primorani napustiti ranije zauzeto područje u kojem se nalaze zgrade državnih institucija te su se stacionirali u okolici grada.

Pripadnici grupe ISIL ranije preuzeli kontrolu nad gotovo 90 posto područja iračke pokrajine Anbar, prenosi Anadolija.

ISIL je držao pod kontrolom vladine zgrade u dijelovima Ramadija, Es-Silija, El-Bulevana, Es-Sirke i El-Verara.

”Kako čujemo od utjecajnih sunitskih lidera u pokrajini Anbar, oni krive Vladu za pad Ramadija; čak pozivaju političare koji predstavljaju tu pokrajinu da podnesu ostavke. Veoma su bijesni. Smatraju da je Vlada ignorirala njihova upozorenja i apele da ih opskrbi oružjem. Stanovnici Anbara vjeruju da sami mogu pobijediti ISIL, ali da im je za to potrebna municija. Vlada oklijeva da im je pošalje, jer političari u Bagdadu nemaju povjerenja u sunitska plemena u Anbaru i smatraju da su simpatizeri ISIL-a”, javila je iz Bagdada reporterka Al Jazeere, Zeina Khodr.

Izvor: Al Jazeera i agencije