Indonezija pomaže spašenim migrantima

Indonezijske vlasti omogućile su sklonište, hranu i medicinsku pomoć jednoj grupi migranta smještenih u pokrajini Aceh. Dan ranije spašeno ih je više od 700.

UNHCR procjenjuje da više od 8.000 migranata još luta morima jugoistočne Azije.

Neizvjesnost, glad, bolest i nepregledna pučina. U posljednjih nekoliko mjeseci, migranti su znali jedino za to. Željeli samo jedno, stići do cilja.  

Muhammad Rofiq, migrant iz Mijanmara, kazao je: “Ne znam za Aceh, stvarno. Samo sam želio stići u Maleziju, što nije uspjelo. Plutali smo u moru, i spasio nas je ribar iz Aceha”.

Sada su na sigurnom, barem privremeno. No, veliki broj njih, još nije stigao do kopna.

“Kako smo shvatili, još je 8.000 i više migranata na brodovima na Andamanskom moru. UNHCR poziva međunarodnu zajednicu, naročito zemlje u toj regiji, da pokrenemo opsežnu potragu i spasilačku operaciju, da te ljude dovedemo do obale, pružimo im pomoć, koju dajemo i ovoj grupi migranata”, rekao je Jeffrey Savage iz UNHCR-a.

“Migranti su proveli tri mjeseca u čamcu i veoma su slabi. Smješteni su u privremenom prihvatilištu u Langsi na istoku Aceha, nakon što su ih ribari spasili. Prvo su ih odbile indonezijska i malezijska mornarica, ali sada im pomažu vlasti Aceha. Hrane ih i pružaju im medicinsku pomoć”, javila je Step Vaessen, novinarka Al Jazeere.

Sretna okolnost

Migranti su imali sreće jer su naišli na ribare prije nego na indonezijsku mornaricu, jer je iz mornarice saopćeno da će poslati natrag sve čamce koji uđu u indonezijske vode, dodala je Vaessen.

“Mornarica će im pružiti humanitarnu pomoć na moru, ali da im neće dopustiti iskrcavanje”, javlja novinarka Al Jazeere.

“Teško je zamisliti patnje kroz koje su ovi ljudi prošli. Tri mjeseca u čamcu, sa malom djecom. Na jezivom, opasnom putovanju. Suočeni s borbama, glađu, žeđi. A sada je pred njima neizvjesna budućnost i ovdje, u Indoneziji”.

Većina migranata se želi vratiti kući.

Savage je dodao: “Vlada, Međunarodna organizacija za migracije i UNHCR radit će zajedno da im pomognu vratiti se u Bangladeš, ukoliko ne postoji strah od progona. Ukoliko postoji, registrirat ćemo ih kao tražioce azila i procesuirati njihove aplikacije za dobijanje izbjegličkog statusa”.

Ipak, Rohinje se ne mogu vratiti, čak i ako to žele, kažu u UNHCR-u. Vlasti Mijanmara ih ne priznaju.

Hiljade osoba krenule su na put. Više od tri mjeseca trajalo je njihovo lutanje morima jugoistočne Azije.

Svega nekoliko stotina uspjelo je stići do kopna. Njihova sudbina, međutim, i dalje je neizvjesna.

Izvor: Al Jazeera