Američki specijalci ubili čelnika ISIL-a

Američki specijalci su ubili višeg čelnika grupe Islamska država Irak i Levant u akciji u istočnoj Siriji, kazao je ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Šef Pentagona Ash Carter je u saopćenju u subotu kazao da je u napadu u al-Amru ubijen Abu Sayyaf kada se “sukobio sa američkim snagama”.

Novinar Al Jazeere Omar al-Saleh javio je iz doline Bekaa u Libanu da su dva američka helikoptera učestvovala u operaciji na naftnom polju istočno od grada Deir Az Zor.

“Aktivisti iz tog područja kažu da je najmanje šest pripadnika ISIL-a ubijeno, uključujući dva Arapa, Saudijac i Iračanin”, javio je Saleh.

“Vjerujemo da je operacija provedena tokom noći ili rano u subotu”.

Bill Fallon, bivši zapovjednik američke Centralne komande, kazao je Al Jazeeri da je operacija pokazala da su Sjedinjene Američke Države napravile pomak u prikupljanju informacija o ISIL-u.

“To tjera ISIL da paze, da budu oprezni zbog činjenice da savezničke snage mogu doći i napasti ih svakog trenutka”, rekao je Fallon.

‘Izbacivanje iz ravnoteže’

“Glavni cilj ovakvih stvari je da izbaci ISIL iz ravnoteže, da im se pokaže da nema utočišta bez obzira gdje se nalaze. To će biti veoma korisno za napore na terenu”.

Abu Sayyaf je bio uključen u planiranje ISIL-ovih vojnih operacija te je pomagao u organiziranju operacija grupe vezanih za naftu, plin i finansiranje.

Supruga višeg zapovjednika ISIL-a je zarobljena tokom operacije i trenutno se nalazi u rukama američkih vojnika u Iraku.

Tokom napada je oslobođena žena, pripadnica manjine Jezida, koju su Sayyaf i njegova supruga držali kao ropkinju. Ovu operaciju je odobrio američki predsjednik Barack Obama.

“Ova operacija je provedena uz potpuni pristanak iračkih vlasti i, kao i u slučaju sa aktuelnim zračnim napadima na ISIL u Siriji, u skladu je sa domaćim i međunarodnim zakonom”, rekla je američka zvaničnica Bernardette Meehan.

Bijela kuća je saopćila da Sirija nije unaprijed upozorena na planiranu operaciju, izvijestio je Rueters.

Nijedan američki vojnik nije ubijen tokom napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije