Zarif: Nuklearni sporazum vrlo vjerovatan

Mohammad Javad Zarif
Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije (Reuters)

Sporazum o iranskom nuklearnom programu je “vrlo vjerojatan”, ocijenio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif u razgovoru za njemački list Der Spiegel.

“Sporazum je vrlo vjerovatan pod uvjetom da naši partneri u pregovorima to žele ozbiljno”, rekao je ministar.

Teheran i velike sile grupe 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su zaključile okvirni sporazum 2. travnja.

Oni sada rade na rješavanju tehničkih pojedinosti definitivnog sporazuma, koji bi trebao jamčiti čisto pacifističku prirodu nuklearnih aktivnosti Irana, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih 2006. godine.

‘Ne želimo dominirati regijom’

U ovom kontekstu, ministar Zarif je izrazio svoje nezadovoljstvo prema Saudijskoj Arabiji, ocijenivši da se ova zemlja upustila u “poplavu uvrjedljivih komentara”, prenosi Fena.

“Vidno, neke osobe u regiji su u stanju panike”, dodao je on, rekavši da ne razumije zašto jer “mi ne želimo dominirati regijom”.

“Mi smo zadovoljni našom veličinom i našom geografijom”, rekao je Zarif.

Zaključak sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji je nametnuo američki predsjednik Barack Obama, trebao bi biti okončan do kraja lipnja.

Izvor: Agencije