U CAR-u oslobođena djeca vojnici

UNICEF vjeruje da se i na strani kršćana i na strani muslimana bori još blizu 6000 djece (EPA)

Naoružane grupe u Centralnoafričkoj Republici oslobodile više od 350 djece vojnika u najvećoj takvoj akciji od kada je zemlju krajem 2013. zahvatilo sektaško nasilje, saopćio je UNICEF.

Tri odvojene ceremonije održane su u blizini grada Bambari, na kojima su djeca napustila i kršćanske i muslimanske pobunjeničke grupe, koje su se ranije ujedinile i kratko vladale zemljom.

Neka od oslobođene djece koja su predata UNICEF-u imaju samo 12 godina, a socijalne službe pokušat će da ih povežu s rodbinom ili će ostati u hraniteljskim porodicama dok njihove ne budu pronađene, prenio je Tanjug agenciju AP.

Dogovor naoružanih grupa

“Oslobađanje ove djece u istom danu poslije dvije godine žestokih borbi pravi je korak ka miru”, rekao je predstavnik UNICEF-a Mohamed Malick Fall.

UNICEF, međutim, vjeruje da se i na strani kršćana i na strani muslimana još bori blizu 6.000 djece, od kojih neka rade kao kuhari ili kuriri, dok su mlade djevojke često seksualno zlostavljane.

Dogovor o oslobađanju djece naoružane grupe postigle su početkom mjeseca, kada su se dogovorile da polože oružje, što se ranije završavalo neuspjehom.

U CAR-u vladaju sukobi otkako je pobunjenička koalicija Seleka svrgnula predsjednika Francoisa Bozizea.

Prema podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, zbog sukoba je više od 850.000 osoba napustilo svoje domove.

Izvor: Agencije


Povezane

Milion ljudi u Centralnoafričkoj Republici je raseljeno, a Amnesty tvrdi da je grupa Boko Haram glavni problem u Africi.

Published On 25 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO