Kongres SAD-a će odlučivati o nuklearnom programu Irana

Nuklearno oružje je mit kojim se Iran prikazuje kao prijetnja, poručio je ajatolah Ali Khamenei (EPA)

Američki Kongres konačno je usvojio zakon koji daje pravo zastupnicima da razmotre, pa možda čak i odbace konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebao biti postignut ovog ljeta.

Zastupnički dom usvojio je prijedlog zakona sa 400 glasova za i 25 protiv. Prije tjedan dana zakon je gotovo jednoglasno usvojio Senat.

“Kongres će biti u mnogo boljoj poziciji da ocijeni konačni sporazum i uvjeri se kako Obamina administracija nije sklopila loš sporazum”, rekao je republikanac Ed Royce, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora.

Kongres će po tom zakonu moći blokirati provedbu sporazuma, ako ga zastupnici ocijene lošim.

Međunarodni pregovori s Iranom nastavljeni su u utorak u Beču, a konačni dogovor trebao bi biti postignut do 1. srpnja, na osnovi okvirnog sporazuma postignutog 2. travnja u Lausanni.

Uoči nastavka pregovora, iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei poručio je da je iransko nuklearno oružje “mit” kojim se Iran prikazuje kao prijetnja, a da su pravi izvor opasnosti Sjedinjene Američke Države.

Tri mogućnosti za Kongres

Bude li dogovor postignut, predsjednik Barack Obama će morati pričekati da ga Kongres razmotri.

Tijekom trideset dana nijedna sankcija Iranu koju je zadnjih godina uveo Kongres neće moći biti ukinuta.

Kongres će imati tri mogućnosti: moći će glasovati o rezoluciji koja odobrava ukidanje parlamentarnih sankcija ili o rezoluciji koja blokira ukidanje sankcija, odnosno ne učiniti ništa.

U slučaju protivljenja Kongresa, Obama će imati 12 dana da na to stavi veto, koji će Kongres potom u roku od deset dana moći poništiti novim glasovanjem dvotrećinskom većinom, u Zastupničkom domu i u Kongresu.

U oba doma većinu imaju republikanci. 

Izvor: Agencije