ISIL zauzeo državni kompleks u Ramadiju

Borci grupe Islamska država Irak i Levant su zauzeli glavni državni kompleks u Ramadiju, gradu na zapadu Iraka, te su na korak od ostvarivanja njihove najveće pobjede u toj zemlji ove godine, saopćili su zvaničnici.

Nakon zauzimanja kompleksa, borci ISIL-a su razvili crnu zastavu grupe. Tim potezom su krunisali ofanzivu pokrenutu dan ranije, kazao je policijski zvaničnik.

“ISIL je okupirao državni centar u Ramadiju i također je razvio zastavu grupe iznad sjedišta policije provincije Anbar”, kazao je policijski major agenciji AFP uz uvjet anonimnosti.

Sama grupa je objavila saopćenje u kojem se navodi da su njihovi borci “upali u državni kompleks Safavid u centru Ramadija”.

Operacija je “rezultirala kontrolom nad kompleksom nakon ubistva ‘murtadeena’ i uništavanja eksplozivom susjednih zgrada gubernije Anbara te sjedišta ‘safavidske’ anbarske policije”, navodi se u saopćenju.

Safavid je pogrdni izraz koji borci ISIL-a koriste za državne snage, a “murtadeen” označava sunitske plemenske borce koji se bore na strani Vladinih snaga.

Viši plemenski čelnik zadužen za koordiniranje lokalnih boraca sa redovnim državnim snagama je također potvrdio da je kompleks pao u ruke ISIL-a.

“Jedine (državne) snage koje se i dalje bore su smješteni u malim džepovima u Ramadiju, ali više nemaju zapovjednog sjedišta”, rekao je on.

Kontrola iračke vojske

Al Jazeerin reporter, Osama Mohamed javio je iz Bagdada “da su dvije četvrti i glavni vojni zapovjedni centar u i oko Ramadija i dalje u rukama državnih snaga”.

On je dodao da su irački vojni helikopteri gađali neke dijelove državnog kompleksa u pokušaju da ga ponovno zauzmu.

Nešto ranije, član provincijskog vijeća, Adhal Obeid al-Fahdawi je opisao situaciju kao “kritičnu”, te je dodao da civili bježe iz centra grada, što je drugi put u mjesec dana, nakon što je u aprilu ISIL pokrenuo ofanzivu.

“Porodice pokušavaju da pobjegnu pješice, ostavljajući iza sebe svoja vozila i domove. Ipak, većina područja oko Ramadija je i dalje u rukama ISIL-a”, kazao je plemenski vođa, šeik Jabbar Adjadj al-Assafi.

Gubitak prijestolnice provincije Anbar, za koju je premijer Haider al-Abadi rekao da će biti sljedeća destinacija državnih snaga nakon oslobađanja Tikrita prošlog mjeseca, bio bi veliki korak nazad za Bagdad.

ISIL je mjesecima prijetio da će zauzeti Ramadi, a napredak su ostvarili nakon velike ofanzive na nekoliko frontova u provinciji, uključujući napad korištenjem nekoliko automobila napunjenih eksplozivom na Ramadi u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije