NATO kritizira Rusiju zbog prijetnji nuklearnim oružjem

Zabrinutost NATO-a i Ukrajine zbog ruskih najava mogućeg budućeg razmještanja nuklearnog oružja na Krimu (EPA)

Vrhovni komandant NATO-a kritizirao je Rusiju da neodgovorno prijeti nuklearnim oružjem, ne bi li prisilila NATO da dva puta promisli o tome kako će reagirati na ruske poteze u Ukrajini.

Američki general Philip Breedlove, vrhovni komandant NATO-a za Evropu, izrazio je, također, zabrinutost zbog intenziviranja borbi u nekoliko područja u istočnoj Ukrajini, uprkos tome što je proglašen prekid vatre.

Kazao je kako ponovno vidi sličan obrazac kao prije, kada su proruski separatisti koristili prekide vatre kako bi konsolidirali snage prije pokretanja nove ofanzive.

Breedlove je, ipak, istakao da ne može reći kakve su namjere “Rusa koji vode te snage”, prenosi agencija Hina.

‘Neodgovoran jezik’

Kako jačaju napetosti sa Zapadom zbog ruske aneksije Krima i podrške ukrajinskim separatistima, ruski zvaničnici često spominju svoj nuklearni arsenal.

“To nije odgovoran jezik jedne nuklearne nacije”, rekao je Breedlove novinarima tokom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Turskoj.

“Mislim da to ne pomaže ozbiljnim pregovorima i ublažavanju problema (u Ukrajini) i vjerujem da bi sve nuklearne nacije trebale biti odgovorne, ne samo svojim djelima nego i riječima, kada govorimo o nuklearnim bombama.”

“Vjerujem da se to govori kako bi nam se poslala poruka, u namjeri da zastanemo kad donosimo odluke”, rekao je odgovarajući na pitanje smatra li da se takvim izjavama želi spriječiti NATO da odgovori konvencionalnim oružjem na ruske akcije u Ukrajini.

NATO i Ukrajina izrazili su u zajedničkoj izjavi na sastanku zabrinutost zbog ruskih najava mogućeg budućeg razmještanja nuklearnog oružja na Krimu.

Izvor: Agencije