Migrantski kamp ispod mosta u Parizu

Migranti koji žive u improviziranom kampu ispod mosta u Parizu čekaju da im Europska unija otvori vrata kako bi mogli nastaviti svoje živote.

Europska komisija predložila je plan vrijedan 50 milijuna eura za zbrinjavanje 20.000 migranata, u kojem mnogi od njih vide spas.

Blizu 500 migranata živi ispod mosta u središtu Pariza. Uglavnom su iz Afrike. Mnogima je cilj ukrcati se na brod u gradu Calaisu i dokopati se Ujedinjenog Kraljevstva.

U Francuskoj ilegalno već deset godina

Zewouali Abdelrahim, migrant iz Maroka, u Francuskoj je ilegalno već desetljeće. Posla nema jer nema papire. Čeka odluku Europske unije o rješavanju svog statusa.

“Oni odlučuju. Mi smo tu, živimo, dobro jedemo i spavamo. Nikog nismo povrijedili. Tražimo posao. Onda kada ga i nađem, traže mi papire. Ja nemam papire, imam samo dokaz da sam već 10 godina ovdje. Nadam se, uz Božju pomoć, da će mi ih Francuska vlada dati”, kaže Zewouali.

Sestra Marie Joseph radi u obližnjoj crkvi. Zadužena je za humanitarnu pomoć. Kaže da je sve teže doći do hrane i lijekova za migrante u kampu. Prioritet je pronaći im mjesto za stanovanje.

“U svakom šatoru nalaze se najmanje dva ili tri migranta. To je problem. Ako bi EU otvorila granice, ako zaista otvori i shvati da ne postoji nešto poput pod-ljudi. Postoje ljudi kojima je potrebna pomoć kako bi promijenili svoje živote. To je ono što imam reći Europskoj komisiji”, kaže Marie.

Ispod mosta nalazi se 150 šatora. Jedan od migranata došao je iz Španjolske. Tamo nije mogao naći posao.

Britanija rekla ‘ne’ planu EU-a

“Kao i svi, čekam Europu. Nadam se da ću u roku 10 godina popraviti svoju situaciju. Želim izgraditi kuću, brinuti se o obitelji, kao što su to radili migranti ranije, u 60-im, 70-im i 80-im”, kaže ovaj migrant koji je želio ostati anoniman.

Čelnici EU-a državama članicama predložili su zbrinjavanje 20.000 migranata kroz iduće dvije godine.

Takvom planu Britanija je već rekla ‘ne’. Prema sustavu temeljenom na veličini i ekonomskoj stabilnosti države, Njemačka bi trebala zbrinuti najveći broj migranata.

Slijede je Francuska i Britanija – za koju se pretpostavlja da neće promijeniti odluku.

Izvor: Al Jazeera i agencije