Palestinici obilježavaju Dan katastrofe

Građani koji su željeli obilježiti Nakbu okupili su se ispred zgrade UN-a u Ramallahu. (Anadolija)

Na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, organiziran je niz aktivnosti povodom obilježavanja 67. godišnjice Dana velike katastrofe (Nakba).

Palestinski premijer Rami Hamdallah, kao i niz drugih visokih zvaničnika, pridružili su se šetnji  u Ramallahu, gradu sjeverno od Jerusalema, koja je počela polaganjem vijenca na grob palestinskog vođe, Yassera Arafata, javlja Anadolija.

Među onima koji su se pridružili šetnji, bilo je i onih koji su nosili palestinske zastave i transparente na kojima su bila ispisana imena ljudi koji su nastradali u tom periodu, kao i nazivi mjesta koja su uništena.

Napadi ISIl-a na izbjeglički kamp

Član centralnog komiteta pokreta Fatah Zekeriyya el-Aga, kazao je kako oni pokušavaju spriječiti projekte koji bi izbjegličke kampove mogli pretvoriti u ratnu teritoriju, kao što se to desilo u Siriji.

“Radit ćemo na tome da se Palestinci koji su bili primorani pobjeći iz sirijskih kampova, vrate u njih, kao i da se ovi kampovi ponovo izgrade”, kazao je El-Aga.

U aprilu je grupa ISIL napala izbjeglički kamp Yarmouk, na jugu Damaska, u kojem su bili smješteni Palestinci. Humanitarna agencija pri Ujedinjenim narodima za pomoć izbjeglicama Palestine (UNRWA), saopćila je  kako nije mogla poslati humanitarnu pomoć na ovu teritoriju zbog sukoba koji su nastali u kampu Yarmouk.

Prisutni koji su željeli obilježiti Nakbu okupili su se ispred zgrade UN-a u Ramallahu.

Šef odjela pri Ministarstvu za kulturu Atif Askul, kazao je kako je poruka ove aktivnosti želja palestinske djece da se vrate u domovinu.

“Ovim aktivnostima želimo informisati djecu Palestine o Nakbi”, kazao je Aksul.

Velika katastrofa

Izrael je 14. maja 1948. godine okupirao teritorije Palestine i proglasio svoju nezavisnost, a tamošnje palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje.

Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao Nakbu (Velika katastrofa).

Milioni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) iz 1950. godine, više od polovine tadašnjeg stanovništva moralo je napustiti svoju zemlju.

Podaci palestinskog Zavoda za statistiku pokazuju da se 85 posto palestinske teritorije nalazi pod okupacijom Izraela.

Izvor: Agencije