Objavljeni dokumenti o Assadovim zločinima

List navodi da su slučajevi u velikoj mjeri zasnovani na Vladinim dokumentima, koji su prokrijumčareni iz Sirije (EPA)

Istražioci i advokati izgradili su predmete ratnih zločina protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ključnih institucija njegovog režima na dokumentima koji su prokrijumčareni iz zemlje, objavljeno je u današnjem izvještaju Komisije za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA).

Britanski list The Guardian je izvijestio da je CIJA već izgradila tri predmeta protiv režima za zločine protiv čovječnosti i nastavlja prikuplja tidokaze, kako protiv režima, tako i protiv opozicije.

List navodi da su slučajevi u velikoj mjeri zasnovani na Vladinim dokumentima, koji su prokrijumčareni iz Sirije, a tim od 60 istražioca riskirao je svoje živote da prikupi dokaze, koji se sada nalaze na blizu pola miliona stranica.

Grupa, također, gradi moguće slučajeve za ratne zločine protiv pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Assada, uključujući borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Angažirali su osoblje da pregleda videodokaze.           

Tri predmeta

CIJA je do sada sastavila tri predmeta protiv režima, koji su zasnovani uglavnom na krvavom suzbijanju antivladinih protesta u 2011. godini, što je pokrenulo građanski rat.

Prvi slučaj odnosi se na Assada i njegov ratni kabinet, a drugi na Biro za nacionalnu sigurnost, uključujući obavještajne i šefove sigurnosti.

Treći slučaj odnosi se na Komitet za sigurnost, koji je odgovoran za provincije Deir ez-Zor i Raqqa, a zasniva se na prokrijumčarenim dokumentima, u kojima su detaljne i precizne naredbe “kako da se slomi narodna pobuna, koja se proširila iz Damaska u provincije”.

Strast prema papirologiji

List ističe da je Vladina administracija imala strast prema papirologiji, pa im je bilo lako dokumentirati zločine i utvrditi ko je davao naređenja.

Dokumenti osiguravaju uvid u to kako je organizirana vlast za vrijeme rata i kako se prenosi lanac komande.

Uprkos tome što su sastavili detaljne dokaze i što odbijaju sredstva od više zapadnih vlada, CIJA je priznala da zasad nijedan sud ne procesuira te slučajeve.

Assad je saveznik Rusije, koja stalno blokira zahtjev-a UN Međunarodnom krivičnom sudu, pa će se na procesiranje možda morati čekati godinama, navodi agencija AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Koalicija koju čine sirijske opozicione grupe preuzela je kontrolu nad najvećim dijelom pokrajine Idlib u veoma kratkom periodu.Rezultat je to nove strategije u borbi protiv snaga Baahara al-Assada.Pobunjenici navode da sada imaju dovoljno oružja.Pripremaju se za bitku u priobalnom području. Više u zvještaju Bernarda Smitha.

Published On 09 May 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO