Donbas spreman odustati od odcjepljenja

Separatisti traže da dobiju status nesvrstanih građana i ne pristupaju vojnim formacijama Ukrajine (AFP)

Lideri proruskih separatističkih grupa na istoku Ukrajine, poručili su da su spremni odustati od odcjepljenja od Ukrajine ukoliko se toj regiji dodijeli status višeg stepena autonomije.

Denis Pušilin i Aladislav Dejnego, predstavnici samoproglašenih narodnih republika u Donjecku i Lugansku u mirovnim pregovorima Trilateralne kontakt grupe koju čine i predstavnici Rusije, Ukrajine i OSCE-a, objavili su zajedničku izjavu u kojoj navode da su spremni prihvatiti da regija Donbas ostane u granicama Ukrajine ako se toj regiji da viši stepen autonomije, javlja Anadolija.

Separatisti traže da dobiju status nesvrstanih građana i ne pristupaju vojnim formacijama Ukrajine, da se ustavnim reformama garantira autonomija regije te da se formiraju narodne milicije kao snage sigurnosti.

Također žele da se da specijalni status ruskom jeziku, uspostavi posebna ekonomska zona u regiji, donesu temeljite reforme lokalne i regionalne samouprave u pravcu jačanja autonomije regije Donbas.

Bez odgovora iz Kijeva

Pušilin je izjavio da je ovaj prijedlog u nekoliko navrata predlagan predstavnicima ukrajinske Vlade, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor iz Kijeva.

Trilateralna grupa zadužena je za usaglašavanje stavova i pripremu nacrta političkog rješavanja krize na istoku Ukrajine na bazi Sporazuma postignutog u februaru ove godine u bjeloruskoj prijestolnici Minsku.

Danas se u Antaliji, u Turskoj, održava sastanak šefova diplomatije NATO-a

Generalni sekretar NATO-a upozorio je Rusiju da sa riječi pređe na djela i počne sa povlačenjem svojih vojnika sa ukrajinske teritorije.

 

Izvor: Agencije