U Beču se nastavljaju pregovori EU i Irana

Još postoje neslaganja između dvije strane, navode iranski pregovarači (EPA)
Još postoje neslaganja između dvije strane, navode iranski pregovarači (EPA)

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Seyyid Abbas Arakci izjavio je da bi se do konačnog dogovora u nuklearnim pregovorima moglo doći do 1. jula ove godine.

Arakci je pred početak sastanka o nuklearnom programu Irana u Beču izjavio novinarima da još postoje neslaganja između dvije strane, ali je dodao da bi se do dogovora moglo doći u skoro vrijeme, izvještava agencija Anadolija.

“Smatramo da ćemo postići dogovor prije predviđenog roka”, rekao je Arakci.

Pregovori između Irana i SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke o iranskom nuklearnom programu nastavljaju se u glavnom gradu Austrije, kako bi bio postignut konačan dogovor.

Mirnodopska namjena

Predviđeno je da pregovori na nivou zamjenika ministara traju do 15. juna.

Evropska komisija je ranije u saopćenju navela da su stručnjaci radili na aneksima glavnog teksta.

Izrada okvirnog dogovora o iranskom nuklearnom programu “napreduje”, uprkos “brojnim primjedbama” tekstu koji treba biti dovršen do 30. jula, rekao je u početkom maja iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif.

Konačni dogovor morat će garantirati isključivo mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih 2006. godine. 

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsku bombu skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran poriče.

Izvor: Agencije


Povezane

Iranci slave, a u Izraelu ogorčenje nakon sinoćnjeg postizanja okvira sporazuma za iranski nuklearni program.Pregovarači iz šest svjetskih sila s jedne i iranski, s druge strane, uvjeravaju javnost kako je riječ o dobrom sporazumu za sve. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO