U Beču se nastavljaju pregovori EU i Irana

Još postoje neslaganja između dvije strane, navode iranski pregovarači (EPA)

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Seyyid Abbas Arakci izjavio je da bi se do konačnog dogovora u nuklearnim pregovorima moglo doći do 1. jula ove godine.

Arakci je pred početak sastanka o nuklearnom programu Irana u Beču izjavio novinarima da još postoje neslaganja između dvije strane, ali je dodao da bi se do dogovora moglo doći u skoro vrijeme, izvještava agencija Anadolija.

“Smatramo da ćemo postići dogovor prije predviđenog roka”, rekao je Arakci.

Pregovori između Irana i SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke o iranskom nuklearnom programu nastavljaju se u glavnom gradu Austrije, kako bi bio postignut konačan dogovor.

Mirnodopska namjena

Predviđeno je da pregovori na nivou zamjenika ministara traju do 15. juna.

Evropska komisija je ranije u saopćenju navela da su stručnjaci radili na aneksima glavnog teksta.

Izrada okvirnog dogovora o iranskom nuklearnom programu “napreduje”, uprkos “brojnim primjedbama” tekstu koji treba biti dovršen do 30. jula, rekao je u početkom maja iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif.

Konačni dogovor morat će garantirati isključivo mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih 2006. godine. 

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsku bombu skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran poriče.

Izvor: Agencije