Nogometni kamp za male sirijske izbjeglice

Nogomet je za neke posao, za neke hoby, za neke strast, dok je za neke ova igra bijeg iz surove realnosti. Upravo tako nogomet doživljavaju sirijski mališani čije je djetinjstvo brutalno prekinuo rat. 

Uz zabavu sa vršnjacima na nogometnom terenu životne nedaće se lakše podnose.

Iako je izbjeglički kamp Zaateri u Jordanu, daleko je od idealnog mjesta za odrastanje, za tisuće sirijskih mališana koje su se ovdje našli bježeći od ratnih strahota, prašnjavi nogometni teren je mjesto na kojem se ponovo čuje gotovo zaboravljeni dječji smijeh.

“Naučila sam dosta o nogometu. Kad sam vidjela kako se igra, svidjelo mi se i počela sam dolaziti na treninge svaki dan. Kasnije, osnovana je liga i formirano je dosta timova. Upoznali smo brojne prijatelje i zaista mi se sve ovo sviđa”, priča 13-godišnja Hiba, izbjeglica iz Sirije.

Uspjela je spas pronaći u kampu na sjeverozapadu Jordana, dok više od 11.000 sirijskih dječaka i djevojčica nije bilo te sreće.

“Ovdje mogu zaboraviti na rat, na bombardiranja, rakete i djecu ubijenu u Siriji. Ovo olakšava našu patnju”, ukazuje Hiba.

Igraju i utakmice interne lige

Azijski razvojni nogometni projekt samo u tom kampu okupio je najmanje 600 mladih koji treniraju, ali i igraju utakmice interne lige. 

“Moraju koliko-toliko poboljšati životne uvjete i barem na kratko zaboraviti na probleme. Nogomet im daje samopouzdanje. Uvijek im kažem da samo budu djeca i da se igraju kao što to čine njihovi vršnjaci širom svijeta”, kaže Carine N'Koue, koordinatorica projekta.

“Projekt je pokrenut u nedjelju i, hvala Bogu, interes djece je velik. Teren nije u dobrom stanju, ali obećali su nam da će ga popraviti, nakon čega bi se sigurno povećao broj polaznika kampa”, vjeruje Emad al Shabi, nogometni trener.

Svaki dan je pobjeda za sirijske dječake i djevojčice, rasute po izbjegličkim kampovima Jordana, Turske, Libanona i Egipta. Uz nogometnu loptu njihove teške životne okolnosti izgledaju barem malo lakše.

Izvor: Al Jazeera