Kerry u Rusiji – dobar signal

Američki državni sekretar John Kerry sastao se u utorak u Sočiju s Vladimirom Putinom, što je prva posjeta Rusiji nekog visokog američkog čelnika od izbijanja ukrajinske krize koja je, uz pregovore s Iranom i rat u Siriji, na dnevnom redu susreta.

John Kerry se s ruskim predsjednikom sastao u njegovoj ljetnoj rezidenciji u Sočiju, na jugu Rusije, nedugo nakon susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Ovo je prva posjeta nekog visokog američkog čelnika Rusiji od izbijanja krize u Ukrajini. Kao glavna teme razgovora s predsjednikom Rusije najavljena je upravo kriza u Ukrajini, te nuklearni pregovori s Iranom i rat u Siriji.

Prijepodne je Kerrya u gradu na obali Crnog mora dočekao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov s kojim je položio vijenac ispred memorijalnog spomenika sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

Sadržaj razgovora

Dvojica šefova diplomatije su potom razgovarali u hotelu u središtu Sočija, no sadržaj njihovog razgovora je ostao nepoznat.

“Mnogo vremena je prošlo otkako se Vladimir Putin tako često susretao sa svojim zapadnim kolegama, naročito kada je reč o američkim zvaničnicima. Najava posjete američkog državnog sekretara došla je prvo iz Washingtona i to je tek kasnije potvrdio Putinov predstavnik za štampu. On je rekao da je njegov dolazak dobar signal“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Stefan Goranović.

Kerry, koji se prošle sedmice, sastao s iranskim kolegom Mohammad Javadom Zarifom, izvijestit će Putina o ishodu tog razgovora.

Konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu trebao bi se zaključiti do 30. juna.

“Važno je da smo sada, kada je odbrojavanje počelo, na istoj liniji. To je najučinkovitiji način da se postigne sporazum”, dodao je neimenovani američki čelnik.

Odnosi Rusije i SAD-a su zbog ruske aneksije Krima u martu 2014. i sukoba između proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO