Iznad Jemena nestao marokanski borbeni avion

Koalicijske snage izvele su tri zračna udara na kuću bivšeg jemenskog predsjednika (Anadolija)
Koalicijske snage izvele su tri zračna udara na kuću bivšeg jemenskog predsjednika (Anadolija)

U zračnoj akciji koalicijskih snaga koje predvodi Saudijska Arabija na uporišta Husa nestao je marokanski bombarder F-16, dok se borbe između šiitskih pobunjenika potpomognute bivšim predsjednikom nastavljaju širom Jemena.

Marokanska vojska jutros je saopćila da je marokanski borbeni avion F-16 nestao tokom učešća u koalicijskim zračnim udarima u Jemenu.

Jemenski pobunjenički Husi su, u međuvremenu, saopćili da su oni oborili avion.

Kontakt sa avionom F-16 i pilotom izgubljen je u nedjelju, a drugi avion koji je letio u formaciji, nije bio u mogućnosti da vidi da li je pilot iskočio, navodi se u saopćenju marokanske vojske, koje prenijela novinska agencija MAP.

Istraga je u toku, a predstavnik Saudijske Arabije, koji je želio da bude anoniman, naveo je da pokušavaju da odrede tačno gdje je avion pao, dodajući da je sigurno da je to teritorija Jemena, prenosi AFP.

To je prvi avion koalicije, čiji je nestanak prijavljen, od 26. marta, kada je počelo bombardiranje Jemena.

Prema marokanskim izvještajima, Saudijska Arabija je rasporedila eskadrile od po šest avona F-16 za operaciju bombardiranja. Saudijska Arabija je blizak saveznik Maroka i veliki donator.

Šiitski pobunjenici iz pokreta Husi objavili su da su zauzeli jezgro regije Aden u Jemenu.

Pokret navodi da je nakon 40 dana žestokih borbi uspio slomiti otpor snaga Narodnog otpora, koje podržavaju predsjednika Jemena Abd-Rabbua Mansoura Hadija i zauzeti područje Cratera, poznato kao srce regije Aden, na jugu zemlje.

Neimenovani lokalni izvori javljaju da Husi trenutno kontroliraju strateški važan Crater, u kojem se nalazi i predsjednička palata, u kojoj je privremeno bila izmještena vlast nakon okupacije prijestolnice Sane.

Napad na Salehovu kuću

Saopćenje pokreta Husi uslijedilo je dan nakon što su koalicijske snage izvele tri zračna udara na kuću bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Na Salehovoj kući i obližnjim objektima pričinjena je materijalna šteta i izbilo nekoliko požara, javlja agencija Anadolija.

Izvori bliski svrgnutom predsjedniku Salehu javljaju da je u napadima bilo više ranjenih osoba, ali da niko iz njegove porodice nije stradao.

Saleh je na društvenoj mreži objavio svoju i fotografiju unuka Kenana, za kojeg tvrdi da je spašen tokom današnjeg koalicijskog napada.

Nastavak sukoba

Sukobi između pobunjenika Husa i snaga koje podržavaju legalnu vlast Jemena se nastavljaju u mjestima Hur Mesker i Dar Said u regiji Aden.

Koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom u petak su počele žestoke zračne udare na uporišta Husa u gradu Sada na sjeveru zemlje, a do danas je iz grada u Amran izbjeglo više od 100.000 civila.

Guverner regije Amran Faysal Juman je za jemensku novinsku agenciju SABA kazao da tamošnje vlasti trebaju hitnu humanitarnu pomoć, kako bi zbrinule sve izbjeglice koje i dalje stižu u kolonama iz Sade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO