Učestali napadi vakuum bombama u Siriji

Sela u pokrajini Idlib izložena su žestokim napadima vakuum bombama velike razorne moći.

Izbacuje ih avijacija sirijskog režima s ciljem što većeg uništenja. Intenziviranje vazdušnih napada je odgovor na vojne uspjehe opozicije u posljednjih nekoliko sedmica.

Selo Rami izloženo je stalnom bombardovanju. Vojni avioni izbacuju burad napunjenu eksplozivom. Većina napada se događa u noćnim satima. Ruševine su na svakom koraku.

Kuće su potpuno uništene. Pale su tri vakuum bombe i sve u blizini je uništeno. Stanovništvo je imalo sreće, jer su nekoliko sati prije napada napustili domove.

Bijeg stanovništva

Članovi porodice Abu Ibrahima su ostali u kući i svjedoče o onome što su preživjeli.

„Na ovo područje su pale tri vakuum bombe. Uništeno je 13 kuća. Kćerka mog amidže je poginula. Zahvaljujem Bogu što moja djeca nisu povrijeđena”, kazao je stanovnik sela Abu Ibrahim.

Većina od 15.000 stanovnika ovog mjesta je raseljena, a veliki broj žrtava je tokom ranijih bombardovanja stanovništvo natjerao na bijeg. Preostalo ih je samo nekoliko desetaka.

Neki od njih svjedoče o zločinima počinjenim nad nedužnim civilima, a deseci djece i žena bili su žrtve napada buradima napunjenim eksplozivom.

 „Naša djeca su pod ruševinama svojih domova. Neka su spašena, druga su poginula. Nemamo bolnica za liječenje. Nemamo se kome žaliti. Neka ih Bog kazni za ovo što nam rade“, kaže stanovnica sela Ummu Mustafa.

Napuštanje područja

Preostalo stanovništvo je bilo prisiljeno vratiti se primitivnom načinu života. Kopaju i proširuju pećine u stijenama ove planinske regije, pretvarajući ih u svoje nove domove. Život se nastavlja, kao i rat u Siriji, koji nema ko zaustaviti.

Ekplozija je jednu od stambenih zgrada potpuno uništila, a većina stanovnika je napustila ovo područje.

Prevelik je strah od napada, koji ne prestaju ni danju ni noću.

Izvor: Al Jazeera