Merkel u Rusiji: Učiti iz prošlosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U glavni grad Rusije došla je dan nakon vojne parade na Crvenom trgu kojom je obilježena 70-ta godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Zbog prigovora o ruskoj umiješanosti u krizu u Ukrajini, mnoge su evropske zemlje bojkotirale jučerašnju svečanost.

Svoj kompromisni dolazak, dana nakon Parade, Merkel je iskoristila kako bi s Putinom još jednom otvorila i pitanje Ukrajine.

Bojkot parade

“Izvukli smo pouke iz gorke prošlosti. Neophodno je raditi na kooperaciji uključujući i suradnju u komplikovanim situacijama – kao što je ova. Moramo pokušati iznaći diplomatska rješenja. Dobro je da smo danas imali priliku razgovarati o bileteralnim odnosima EU i Ruske Federacije. Naravno i o razvoju situacije u Ukrajini i njenom teritorijalnom integritetu“, istakla je Merkel.

Njemačka kancelarka je također zahvalila na mogućnosti da oda počast poginulima u Drugom svjetskom ratu.

“Za mene je bilo veoma važno što sam mogla da dođem ovdje, kako bih mogla da na 70. godišnjicu pobjede odam počast ljudima tadašnjeg SSSR-a koji su poginuli”, istakla je Merkel.

Zaključila je da je Njemačka iz svog gorkog iskustva naučila kako treba raditi, sarađivati i u komplikovanim situacijama, kao što je ova tekuća, i nastojati da se pronađu diplomatska rješenja.

Izvor: Agencije