Tunis drugi na svijetu po uzgoju maslina

Prvi put u historiji, Tunis je dospio na drugo mjesto svjetske liste najvećih uzgojivača maslina. Veliki uspjeh za zemlju koja je prije samo nekoliko godina prošla kroz revoluciju i smjenu vlasti.

Prije samo nekoliko godina, Karim Daouid nije mogao sanjati o ovakvom uspjehu. Diljem Tunisa, plantaže masline bujaju, zahvaljujući obilnim padavinama i zdravim krošnjama.

Tako je proizvodnja maslinovog ulja porasla za 400 posto u odnosu na prošlu godinu.

“To je veliki uspjeh za nas proizvođače. To je ujedno i dokaz da se naš rad cijeni na međunarodnom tržištu”, kaže uzgajivač maslina Karim Daouid.

Blizu dvije trećine maslinovog ulja iz Tunisa izvozi se u zemlje Evropske unije. Ove godine, uzgajivači bi prodali i više, da nema uvoznih kvota, što je dovelo do toga da mnogi uzgajivači nisu zaradili onoliko koliko su planirali.

No, postoji još jedan razlog. Vjeruje se da mnogi evropski proizvođači kupuju ulje od Tunižana po jeftinijim cijenama, kako bi ga zatim pomiješali sa vlastitim sirovinama.

Nepredvidiva industrija

“Mislim da trebamo napraviti veće marketinške napore kako bi promovirali vlastito maslinovo ulje. Umjesto izvoza sirovine, trebamo izvoziti gotov proizvod”, kaže Mokhtar Chichi, vlasnik rasadnika masline.

Uzgajivači tvrde da im dobra kvaliteta omogućava borbu sa međunarodnom konkurencijom. Ovaj rasadnik je prošle godine prodao  pet miliona biljaka. Ali, izazov u Tunisu je što ovoj zemlji nedostaje različitih sorti maslina, a sistemi navodnjavanja su zastarjeli.

Ovo je dosta nepredvidljiva industrija. To se pokazalo i u Italiji, kada se blizu 800 hiljada stabala zarazilo jednom južnoameričkom bakterijom. To je italijansku ekonomiju stajalo 300 miliona eura.

Za sada Tunis nema takvih problema, što ulijeva kakvu-takvu nadu, u zemlji gdje ljudi teško pronalaze posao, i gdje je turizam osakaćen nestabilnom političkom situacijom.

Izvor: Al Jazeera