Kubanci za obnovu odnosa sa SAD-om

Na Kubi uglavnom nema cenzure interneta, iako vlada blokira mali broj sajtova (AFP)

Čak 97 posto Kubanaca očekuje da će obnova diplomatskih odnosa sa SAD-om biti dobra za Kubu, a 80 posto ih ima pozitivno mišljenje o američkom predsjedniku Baracku Obami, pokazuju rezultati prvog neovisnog istraživanja javnog mnijenja u Kubi nakon 1959. godine.

Ispitivanje je metodom izravnih razgovora s 1.200 Kubanaca u ožujku provela tvrtka Bendixen & Amandi, sa sjedištem u Miamiju, koja je radila za obje Obamine predsjedničke kampanje, a sponzorirali su ga TV postaja na španjolskom jeziku Univision News iz Miamija i dnevni list Washington Post.

To je, također, prvo ispitivanje kubanskog javnog mnijenja nakon što je u prosincu 2014. objavljeno da dvije zemlje pokušavaju nakon pola stoljeća neprijateljstva obnoviti diplomatske i gospodarske odnose.

Prethodno je ista tvrtka provela istraživanje među američkim Kubancima, u kojem je, također, zabilježen porast potpore normalizaciji odnosa na 51 posto sa 44 posto u prosincu.

Rezultati ispitivanja raspoloženja stanovnika Kube pokazuju, također, da njih 96 posto odbacuje polustoljetni američki trgovinski embargo, 80 posto nije zadovoljno sa stanjem domaćeg gospodarstva, a 64 posto smatra da će odmrzavanje odnosa s Washingtonom promijeniti kubanski ekonomski sustav.

S druge strane, tek 37 posto vjeruje da će normalizacija odnosa sa SAD-om promijeniti kubanski politički sustav, 55 posto bi ih voljelo otići iz Kube, a 75 posto se boji naglas iznositi svoja politička stajališta u jednopartijskom sustavu.

Raste i američki optimizam

Istodobno u SAD-u raste optimizam u vezi sa mogućnošću da američki Kongres ukine trgovinski embargo prema Kubi prije idućih predsjedničkih izbora, koji će se održati u studenom 2016. godine.

Jedan od najutjecajnijih poslovnih lobista, predsjednik Američke gospodarske komore Thomas Donahue, izjavio je ranije da bi protivljenje republikanaca ukidanju sankcija za Kubu moglo biti riješeno prije iduće predsjedničke kampanje.

“Nisam zabrinut zbog republikanaca, riješit ćemo to prije izbora”, rekao je Donahue članovima Komore i novinarima u Panami, gdje sudjeluje na poslovnom sastanku uoči američkog summita, na kojem će, između ostalih, sudjelovati Obama i kubanski vođa Raul Castro.

Američka gospodarska komora već se dugo protivi embargu protiv Kube, smatrajući to nedopustivim Vladinim zadiranjem u privatno poduzetništvo.

Izvor: Agencije