Kijev zabranio simbole komunista i nacista

Novi zakon znači preimenovanje Lenjihovih ulica i uklanjanje statua tog sovjetskog lidera (EPA)

Ukrajina je usvojila zakon o zabrani upotrebe komunističkih imena, simbola pa čak i pjesama u nastojanjima da raskrsti sa svojom sovjetskom prošlošću.

Zakon, za koji je glasalo 254 od 450 poslanika parlamenta, zabranjuje sve simbole i propagande koji predstavljaju “totalitarni komunistički, kao i nacistički režim” – od imena ulica i zastava do spomenika i plakata, prenosi Tanjug.

To bi za ovu bivšu sovjetsku republiku moglo da znači velike prepravke javnih zgrada i trgova širom zemlje, preimenovanje Lenjihovih ulica i uklanjanje preostalih statua tog sovjetskog lidera, navodi agencija AFP.

Čak i monumentalna statua Majka otadžbine u Kijevu, visoka 102 metra i teška 450 tona koja predstavlja ženu koja u jednoj ruci drži mač, a u drugoj štit sa sovjetskim grbom, morat će da bude prepravljena.

Poricanje kriminala

Zakon također zabranjuje “svako javno poricanje kriminalnog karaktera” komunističkog i nacističkog režima, kao i “proizvodnju, širenje i javnu upotrebu” njihovih simbola, osim u obrazovne ili naučne svrhe ili ako se nalaze na grobljima.

Spisak zabranjenih predmeta uključuje sovjetsku zastavu i himnu, kao i spomenike i historijske plakate u čast komunističkih lidera. Za kršenje zakona predviđena je kazna od pet do deset godina zatvora.

Zakon se odnosi na nacističke simbole korištene od 1939. do 1945. godine, kao i na komunističke koji su bili u upotrebi od 1917. do 1991. godine.

Izvor: Agencije