Slovenski partizani traže ratnu odštetu

Udruženje veterana smatra da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje ratne odštete (AP)
Udruženje veterana smatra da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje ratne odštete (AP)

Slovensko udruženje koja okuplja partizane-veterane iz Drugog svjetskog rata, zatražilo je u srijedu od predsjednika Vlade Mire Cerara da izradi zakon o naplati ratne štete uzrokovane okupacijom dijelova Slovenije od strane tadašnje Njemačke, Italije i Mađarske, te da u Komisiju za pripremu zakona imenuje i njihove predstavnike, javlja Hina.

“To se pitanje u zadnje vrijeme ponovo postavlja i to sasvim opravdano, jer je 70 godina nakon oslobođenja već krajnje vrijeme da se naplata te štete ostvari”, navelo je u pismu Ceraru Udruženje boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), dodavši da su druge evropske države to pitanje s Njemačkom i drugim zemljama već odavno riješile.

“Radi se o nedvosmislenoj obavezi države i to bez obzira na to kako su sada regulirani odnosi sa Italijom i Mađarskom, te bez obzira na ishod potraživanja prema Njemačkoj”, naveli su partizanski veterani.

Žene-veteranke za isplatu odštete

Podsjećajući da je nedavno slično zahtijevala nova ljevičarska grčka Vlada, pitanje o mogućoj naplati ratnih reparacija od današnje Njemačke, Ceraru je prije dvije sedmice pitanje u Parlamentu postavila i opoziciona Udružena lista (ZL), ali je Cerar rekao da sada nije za to pravo vrijeme i da je Njemačka slovenska saveznica u Evropskoj uniji i NATO-u.

“Pitanje ratne odštete nije konačno regulirano, ali je Slovenija ulaskom u Evropsku uniju i tijesnim povezivanjem s Njemačkom, donijela prijelomnu odluku da prevlada podjele i naslijeđe Drugog svjetskog rata”, kazao je tada Cerar, dodavši da vrijeme za razgovore s Njemačkom o tom pitanju nije pravo, kao niti s Mađarskom i Italijom.

Slovenija u tome neće oponašati “pojednostavljene recepte” koji se pojavljuju ponegdje drugdje u Evropi, kazao je Cerar.

Ivica Žnidarič, predsjednica udruženja slovenskih žena čije su porodice u vrijeme Drugog svjetskog rata prognane iz njemačke okupacijske zone, kazala je da je Slovenija jedina od evropskih država koja nije sa Njemačkom riješila pitanje ratne odštete.

Smatra da sporazum Tito-Brandt, kojim je to pitanje navodno riješeno povoljnim njemačkim kreditima tadašnjoj Jugoslaviji, nije sasvim zatvorilo pitanje odštete žrtvama i da bi Njemačka Sloveniji trebala isplatiti najmanje 3,5 milijarde eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO