SAD: Policajac osam puta pucao u leđa Afroamerikanca

Policajac bijelac iz američke savezne države Južna Karolina optužen je za ubistvo, nakon što je objavljen videosnimak koji pokazuje kako je osam puta pucao u leđa 50-godišnjeg Afroamerikanca u bijegu.

Gradonačelnik North Charlestona Keith Summey je rekao kako su državni istražioci odlučili optužiti policajca Michaela Slagera (33) za ubistvo Waltera Scotta, nakon što su pregledali snimak incidenta koji se desio tokom saobraćajne gužve u subotu ujutro.

Federalni biro za istraživanje (FBI) i državno Ministarstvo pravde otvorili su odvojene istrage.

„Kada niste u pravu, onda niste u pravu. Ako napravite lošu odluku, mene ne interesira da li ste iza štita ili samo građanin na ulici, morate živjeti po toj odluci“, kazao je Summey novinarima.

Razbijeno svjetlo

Incident je počeo tako što je Scott bio zaustavljen zbog razbijenog stop-svjetla na automobilu.

Snimak dešavanja, koji je objavio New York Times, pokazuje kratko naguravanje Slagera i Scotta prije nego što je drugi počeo bježati.

Videosnimak, koji je snimio očevidac, navodno pokazuje policajca koji puca osam puta prema Scottu, koji bježi. Scott je potom pao na travu sa licem dolje.

Porast tenzija

U policijskom izvještaju incidenta navodi se kako je Slager, koji je postao policajac 2009. godine, kazao drugim policajcima da je Scott uzeo njegov pištolj za omamljivanje.

Na videosnimku se ne vidi da li je Scott naoružan dok bježi od Slagera.

Dok žrtva leži na tlu, Slager mu prilazi i stavlja mu lisice, pokazuje snimak. Policajac se potom vraća nekoliko koraka do mjesta sa kojeg je pucao, zatim se vraća do Scotta i spušta neki predmet pored njegovog tijela, pokazuje videosnimak.

Incident se desio u vrijeme porasta tenzija zbog policijske upotrebe sile, naročito policajaca bijelaca protiv muškaraca crnaca.

Posebno se to odnosi na slučaj 18-godišnjeg Michaela Browna, kojeg je policajac bijelac ubio prošle godine u Fergusonu (Missouri), što je izazvalo proteste širom SAD-a.

Policajcu prijeti smrtna kazna ili doživotni zatvor

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javio je kako se demonstracije zbog ovog slučaja ne očekuju i da je to “nešto u što je teško povjerovati”.

“Ovo je potpuno drugačiji slučaj od onoga u Fergusonu, baš kao i još dva slučaja kad su bijeli policajci ubijali crne mladiće. Ovoga puta je policajac uhićen, bit će optužen i ukoliko se dokaže da je kriv čeka ga smrtna kazna ili doživotni zatvor”, javio je Puljić.

Podsjeća i kako u ranijim slučajevima policajci nisu bili ni optuženi, pa su prošli bez posljedica što je uzburkalo američku javnost.

“Sad je sve potpuno drugačije. Policajac izlazi pred sud i vidjet ćemo šta će se dogoditi, no to je pravni proces koji svi moraju poštovati”, javlja Puljić.

Dodaje i kako se jedan detalj ponavlja, a to je činjenica da nema dovoljno policajaca afroameričkog porijekla, baš kao što Afroamerkinaca nema ni u lokalnim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO