Iran poslao flotu u Adenski zaljev

U Iran se nedavno vratila 33. mornarička flota, koja je 77 dana provela u misiji u Indijskom okeanu (EPA)

Iranska mornarica u srijedu je u Adenski zaljev i Bab-el-Mandeb poslala 34. flotu, sastavljenu od razarača i pomoćnih logističkih brodova, prenosi Anadolija.

Glavni komandant Iranske mornarice, kontraadmiral Habibullah Seyyari, za državnu televiziju je kazao kako su razarači i brodovi u srijedu krenuli prema Adenskom zaljevu.

Navodeći da će zadatak flote biti uspostavljanje sigurnosti pomorskog puta iranskih brodova, kao i zaštita iranskih interesa na otvorenom moru, Seyyari je istakao da će navedena operacija trajati oko tri mjeseca.

Kontraadmiral Seyyari je odbio tvrdnje da je slanje flote povezano sa sukobima u regionu te je kazao kako je prisustvo Iranske mornarice na otvorenom moru neophodno, radi borbe protiv pomorskog piratstva i uspostavljanja sigurnosti pomorskih puteva na temeljima međunarodnog prava.

U Iran se nedavno vratila 33. mornarička flota, koja je 77 dana provela u misiji u Indijskom okeanu.

Bitka za Aden

“Bitka za grad Aden pretvorila je tu jemensku luku u grad duhova”, izjavio je nedavno šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa, Robert Ghosen.

On je kazao da je medicinska pomoć hitno potrebna gradu gdje se šiitski pobunjenici iz pokreta Husi bore protiv snaga lojalnih Vladi predsjednika Abd Rabbua Mansoura Hadija.

Glasnogovornica Crvenog križa u Jemenu humanitarnu situaciju u toj zemlji je opisala “u najmanju ruku katastrofalnom”.

“Rat u Adenu je u svakoj ulici, na svakom uglu… Mnogi ljudi ne mogu pobjeći”, kazala je Marie Claire Feghali.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Jemenu je tokom posljednjih sedmica u sukobima između Husija i lojalista odanih predsjedniku Hadiju, poginulo više od 540 ljudi, dok ih je gotovo 1.700 povrijeđeno.

Izvor: Agencije