Carnajev proglašen krivim za napad u Bostonu

Džohar Carnajev se suočava sa smrtnom kaznom (EPA)

Džohar Carnajev je proglašen krivim za bombaški napad na Bostonski maraton u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon jednog od medijski najeksponiranijih suđenja u bliskoj američkoj historiji, savezna porota je Carnajeva u srijedu proglasila krivim za napad 2013. godine, kada su ubijene tri osobe, a ranjeno više od 260 ljudi, kao i za ubistvo policajca četiri dana kasnije.

Carnajev (21) je proglašen krivim po 30 tačaka optužnice, od kojih 17 povlače smrtnu kaznu.

Tokom izricanja presude Carnajev je ćuteći gledao u pod, povremeno se meškoljeći, prenio je Reuters.

Porota treba donijeti odluku da li će 21-godišnji bivši student biti osuđen na smrtnu kazni, ili će mu biti izrečena doživotna zatvorska kazna.

Eksplozija dvije bombe

Sudnica je bila puna onih koji su preživjeli napad na Bostonskom maratonu, uključujući i roditelje najmlađe žrtve, osmogodišnjeg Martina Richarda.

Porota je više od 11 sati procjenjivala krivicu Carnajeva, tokom dva dana razmatranja i poslije 16 dana svjedočenja.

Tri osobe su poginule, a više od 260 povrijeđeno kada su dvije bombe kućne izrade eksplodirale blizu linije finiša maratona 15. aprila 2013. godine.

Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom, koji je ubijen u razmjeni vatre sa policijom nekoliko dana kasnije.

Odbrana je pokušala dokazati da je optuženi bio pod snažnim utjecajem svog sedam godina starijeg brata, dok tužilaštvo tvrdi da je bio ravnopravni učesnik i da je djelovao svojevoljno.

Tužilaštvo je iznijelo dokaze da je optuženi, etnički Čečen koji je u SAD došao prije više od decenije, čitao i preslušavao “džihadistički materijal”, a na brodu na kojem se skrivao pisao je zabilješke s naznakama da je napad izvršen iz osvete za kampanju SAD-a u većinski muslimanskim zemljama.

‘Želio kazniti Ameriku’

Federalno tužilaštvo navelo je da je u računaru Carnajeva pronađena, između ostalog, kopija magazina Al-Kaide Inspire i članak o načinu izrade bombi, zaključivši da je on ekstremista koji je želio “kazniti Ameriku”.

Džohar Carnajev je Čečen rođen u Kirgistanu.

Tužilaštvo je tokom suđenja navelo da su braća aktivirali bombe kao čin odmazde prema SAD-u, zbog vojnih intervencija u državama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Džohar Carnajev je prva osoba koja se suočava s mogućom smrtnom kaznom na saveznom nivou od 2003. godine.

Ipak, ako i bude osuđen na smrtnu kaznu, proći će godine i bit će uložene brojne žalbe prije nego što bude izvršena.

Izvor: Agencije