Borbe u Jemenu: SAD ubrzava dostavu oružja koaliciji

Žestoke borbe Husa i paravojnih snaga lojalnih Hadiju su danima prisutne u lučnom gradu Adenu (AP)

Sjedinjene Američke Države osiguravaju obavještajne podatke koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja bombardira položaje pobunjenika u Jemenu i ubrzat će dostavu oružja ovoj alijansi, kazao je zamjenik državnog sekretara Tony Blinken.

On  je rekao novinarima u saudijskoj prijestolnici Rijadu u utorak navečer kako Saudijska Arabija šalje „jaku poruku Husima i njihovim saveznicima da Jemen ne mogu preuzeti silom“.

„U sklopu te misije ubrzali smo dostavu oružja, povećali razmjenu obavještajnih podataka i uspostavili odjel za planiranje zajedničke koordinacije u centru saudijskih operacija“, dodao je Blinken.

U Pentagonu, glasnogovornik pukovnik Steve Warren kazao je kako SAD planira dostaviti municiju svojim saveznicima, kao i ubrzavanje ranijih narudžbi.

„Riječ je o kombinaciji postojećih narudžbi naših partnera, te njihovih novih potraživanja pošto troše municiju“, odgovorio je Warren na upit da komentira Blinkenove izjave.

Prva misija Crvenog križa

Pobunjeni Husi su zauzeli glavni jemenski grad Sanu u septembru i od tada pokušavaju proširiti svoju kontrolu na što veći dio države. U februaru su predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija stavili u kućni pritvor prije nego što je pobjegao u svoju bazu u južnom gradu Adenu, a potom u Saudijsku Arabiju.

Blinkenovi komentari su došli nekoliko sati nakon što je Međunarodni Komitet Crvenog Križa poslao svoje osoblje u Jemen, prvi put nakon odgoda tokom kojih se pogoršala humanitarna situacija u Adenu.

Žestoke borbe Husa i paravojnih snaga lojalnih Hadiju ovom lučkom gradu traju danima.

Crveni križ je upozorio na „katastrofalnu“ situaciju u Adenu, u vrijeme kada pobunjenici i njihovi saveznici pokušavaju osvojiti luku u centralnom distriktu Mualla, ali nailaze na otpor Hadijevih lojalista.

Mornaričke snage koalicije, koja je na čelu sa Saudijskom Arabijom 26. marta pokrenula zračne udare kako bi pomogla Hadijevoj Vladi, granatirale su pobunjeničke pozicije, dodaju svjedoci.

Izvor: Al Jazeera i agencije