Al-Kaida nudi nagradu za vođu Husija

Saudijska Arabija pokrenula je zračne napade kako bi spriječila da Husi grad Aden (EPA)

Al-Kaida je na videosnimku, koji je distribuirao njen medijski ogranak, ponudila nagradu od dvadeset kilograma zlata za hvatanje ili ubistvo lidera snaga jemenskih Husija i njegovog saveznika, bivšeg predsjednika Jemena, Alija Abdullaha Saleha, objavila je posmatračka grupa SITE.

Pobunjeni Husiji, koje predvodi Abdel-Melik al-Houthi, su prije šest mjeseci osvojili glavni grad Jemena, Sanu, potpomognuti vojnim jedinicama odanim bivšem predsjedniku Salehu.

U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Ashton Carter, izjavio je da Al-Kaida napreduje u Jemenu, ali je obećao da će Washington nastaviti da se bori protiv te grupe uprkos borbama koje se vode u toj državi.

“Mi vidimo da oni napreduju na terenu tamo u nastojanju da zauzmu teritoriju”, rekao je Carter.

Na konferenciji za novinare Carter je rekao da je  prijetnja koju jemenski ogranak Al-Kaide predstavlja po Zapad, uključujući i SAD, “dugotrajna i ozbiljna” i protiv nje će se “borba nastaviti”.

Korištenje konflikta

“Očigledno je lakše izvesti protivterorističke operacije kada postoji stabilna vlada spremna da sarađuje”, rekao je Carter. On je dodao da “takva okolnost u ovom trenutku očigledno ne postoji u Jemenu”, zbog čega je neophodan drugačiji pristup, ali da SAD to i čini.

Carter je izrazio nadu da će mir biti uspostavljen, “ne samo iz tog razloga, već zato što ima previše patnje u Jemenu”.

Saudijska Arabija, uznemirena zbog rastuće moći Husija, za koje se podozrijeva da ih vojno pomaže Iran (iako Teheran to demantira), je prije dvije sedmice, u koaliciji sa više drugih arapskih zemalja, otpočela zračne napade na njih.

Cilj ove ofanzive je bio da se spriječi da Husi osvoje i drugi najveći grad u Jemenu, Aden, i da se podrži međunarodno priznati predsjednik Jemena Abd Rabbuh Mansour Hadi, koji je pobjegao iz zemlje i našao utočište u Saudijskoj Arabiji.

Lokalni ogranak Al-Kaide je iskoristio konflikt u zemlji i prošle sedmice osvojio grad Mukalu i oslobodio iz zatvora jednog od svojih vođa.

Naoružane snage, za koje se pretpostavlja da također pripadaju Al-Kaidi, također su napale i graničnu postaju na istoku Jemena – na granici sa Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije