Obama: Dogovor ne znači da će Iran priznati Izrael

Obama smatra da ne treba tražiti od Teherana da prizna Izrael (Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u intervjuu za nacionalni javni radio NPR da nuklearni dogovor s Iranom ne znači kako će ta država priznati Izrael.

On je rekao kako bi uvjetovanje priznavanja Izraela Iranu bilo isto kao da se s tom državom ne potpiše sporazum, osim ako se iranski režim u potpunosti ne transformira.

„To je, smatram, temeljno pogrešna procjena“, zaključio je Obama u razgovoru za National Public Radio (NPR), prenosi Reuters.

Dodao je kako njegova zemlja ne želi da Iran ima nuklearno oružje, upravo zato što ne mogu mijenjati prirodu njegovog režima.

U međuvremenu je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao da nema nejasnoća o američkom zahtjevu da se sankcije Teheranu ukinu u fazama nakon konačnog sporazuma, ali da se o detaljima još mora pregovarati.

„To nikada nije bio naš stav – da sve sankcije protiv Irana treba ukloniti od prvog dana“, rekao je Earnest.

Zahtjevi Izraela

Izrael je u ponedjeljak iznio niz zahtjeva koji bi mu, budu li ispunjeni, konačan dogovor o iranskom nuklearnom programu učinili prihvatljivijim od okvirnog dogovora zaključenog prošle sedmice.

Iznoseći te zahtjeve ministar informiranja Youval Steinitz, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je da garancije američkog predsjednika Obame za sigurnost Izraela nisu dovoljne, da se okvirni dogovor mora radikalno izmijeniti i da Izrael i dalje razmišlja o mogućnosti primjene sile, prenio je AFP.

Reuters je, pozivajući se na službene izvore Bijele kuće, objavio da je Obama u ponedjeljak nazvao omanskog sultana Qaboosa kako bi razgovarali o detaljima dogovora postignutog prošle sedmice s Iranom.

U službenom saopćenju stoji kako je Obama omanskom vođi rekao da će mjeseci koji slijede do krajnjeg roka krajem juna biti iskorišteni za finalizaciju tehničkih detalja osiguranja mirne prirode iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Rouhani: Ukidanje sankcija

Obama je, također, ponovio američku predanost radu s Omanom i drugim regionalnim partnerima, kako bi riješili „iranske destabilizirajuće aktivnosti u regiji“.

U ponedjeljak je predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio da je ukidanje, a ne suspendiranje sankcija Teheranu, bilo glavna tema razgovora između Irana i Grupe 5+1.

“Tokom pregovora smo diskutovali o ukidanju ekonomskih, finansijskih i bankovnih sankcija. Nismo pregovarali o njihovom suspendiranju”, izjavio je Rouhani, prenosi državna agencija IRNA.

Izvor: Agencije