Narodna odbrana u borbi protiv pobunjenika u Jemenu

Narodna odbrana koju su organizovali stanovnici više gradova na jugu Jemena uspjela je odbiti napade pripadnika pokreta Husi i pristalica svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saliha.

U pokrajini Lahaj narodna odbrana zauzela je vojnu bazu Aned.

U tome su im pomogli avioni međunarodne koalicije, koji 13. dan zaredom bombarduju položaje pokreta Husi. Borbe se vode i u oblasti Al-Bayda.

“I dalje odjekuju snažne eksplozije u vojnoj bazi u kojoj su smješteni odredi odani bivšem predsjedniku Salehu. Baza je u više navrata bila na meti zračnih udara koalicijskih snaga. Uništena su skladišta oružja i municije u kompleksu“, kaže jemenski novinar Fahd al-Taweel.

Iz koalicije koju predvodi Saudijska Arabija saopćili su da su zračni udari izvedeni i u drugim dijelovima Jemena.

“U protekla 24 sata izvedeni su udari na vojne baze pokreta Husi i vojnih jedinica odanih bivšem predsjedniku Salehu. Na meti su bila i improvizovana skladišta municije, koja su proteklih godina oformili pripadnici pokreta Husi“, navodi glasnogovornik koalicije Ahmad Asseri.

Grad Aden razoren

Upravo zračni udari, tvrde pripadnici narodne odbrane, pomogli su da se zaustavi napredovanje tog pokreta prema Adenu.

“Naša je obaveza da na svaki način priteknemo u pomoć Adenu. Zračni udari su u velikoj mjeri pomogli da se zaustavi njihovo napredovanje prema Adenu i smatram da su ključni u dosadašnjem dijelu borbe“, ističe Saleh al-Awlaqi, bivši član jemenskog parlamenta.

Pripadnici pokreta Husi i dalje pod žestokom artiljerijskom vatrom drže naselja u Adenu. Tragovi razaranja su vidljivi na svakom mjestu.

Međunarodne humanitarne organizacije apeluju na sve strane da omoguće dostavu humanitarne pomoći, koja je prijeko potrebna.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, od početka rata u Jemenu poginulo je najmanje 540 osoba, 1.700 je ranjeno, a više od 100.000 je raseljeno, većinom žena i djece.

UN navodi da najveću cijenu sukoba plaćaju djeca – poginulo ih je najmanje 74, ali u UNICEF-u vjeruju da je broj mnogo veći.

”Djetinstvo u Jemenu karakteriše stanje hronične ranjivosti, bilo da je riječ o neuhranjenosti ili o nedostatku zdravstvene njege. Povećana upotreba sile utječe na zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu. Ljudi umiru zbog toga, kao i zbog nedostatka medicinske opreme. Naravno, ne smijemo zaboraviti pojavu psihičkih poremećaja, koji su očigledni”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac.

Istovremeno, pakistanski Parlament razmatra mogućnost učešća u koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom u Jemenu.

Rasprava o zahtjevima zvaničnog Rijada traje drugi dan. Saudijska Arabija tražila je podršku kopnenih trupa, borbenih aviona i ratne mornarice, saopćio je pakistanski ministar odbrane.

Predstavnici opozicije smatraju kako bi Pakistan trebao imati ulogu medijatora između Saudijske Arabije i Jemena.

Izvor: Al Jazeera