Crveni križ: Aden pretvoren u grad duhova

Medicinska pomoć hitno je potrebna gradu, ističu zvaničnici Crvenog križa (Getty Images)

Bitka za Aden pretvorila je tu jemensku luku u “grad duhova”, izjavio je šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa Robert Ghosen.

On je kazao da je medicinska pomoć hitno potrebna gradu, gdje se šiitski pobunjenici iz pokreta Husi bore protiv snaga lojalnih Vladi predsjednika Abd Rabbua Mansoura Hadija.

Glasnogovornica Crvenog križa u Jemenu humanitarnu situaciju u toj zemlji je opisala “u najmanju ruku katastrofalnom”.

“Rat u Adenu je u svakoj ulici, na svakom uglu… Mnogi ljudi ne mogu pobjeći”, kazala je Marie Claire Feghali.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Jemenu je tokom posljednjih sedmica u sukobima između Husija i lojalista, odanih predsjedniku Hadiju, poginulo više od 540 ljudi, dok ih je gotovo 1.700 povrijeđeno.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier je u obraćanju novinarima u Ženevi precizirao da se broj žrtava i povrijeđenih odnosi na period između 19. marta i 6. aprila, prenosi AFP.

Istovremeno je i agencija UNICEF objavila zvanične podatke prema kojima je u sukobima u Jemenu od 26. marta poginulo najmanje 74 djece, dok ih je 44 ranjeno, dodajući da je stvarni broj vjerovatno značajno veći.

Zračni udari

“Djeca plaćaju nepodnošljivo visoku cijenu ovog konflikta. Njih ubijaju, sakate i primoravaju da napuste svoje domove, ugrožavaju njihovo zdravlje i prekidaju njihovo obrazovanje”, izjavio je predstavnik UNICEF-a za Jemen Julien Harneis.

“Tu djecu bi hitno morale zaštititi sve strane u konfliktu, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, dodao je.

Saudijska Arabija, koja podržava aktuelnog jemenskog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, pokrenula je 26. marta zračne udare po položajima pobunjenih Husija, koji pod kontrolom drže velike dijelove zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Izvor: Agencije