Privatna zaštita – česta praksa u Venecueli

Venecuela je jedna od najopasnijih država svijeta. Redovno je na vrhu liste prema broju ubojstava i otmica, ali takva nesigurnost stvorila je uvjete za razvijanje novog tržišta – privatne zaštite – za one koji si je mogu priuštiti.

Broj otmica u Venecueli je u porastu. To je mnoge natjeralo da osiguraju vozila, unajme tjelohranitelje i ugrade uređaje za satelitsko praćenje, kako bi netko uvijek znao gdje su. Ipak, postoje i trgovine u Karakasu, doduše rijetke, u kojima posao cvjeta.

“Ranije su oklopna vozila bila luksuz. Sada su potreba. Kriminalci koriste čak i granate tokom oružanih napada”, kaže Fernando Gonzalez, šef prodaje.

“Kako kriminalcima raste oružana moć, tako Venecuelanci traže bolje načine zaštite. Jedno od vozila četvrte razine ima dodatna čelična vrata i prozore sa dva sloja blindiranog stakla, što čini sigurnim i od bombaškog napada, ali sa cijenom od 65.000 dolara, malo ljudi ga sebi može priuštiti”, javlja Al Jazeerina reporterka Virginia Lopez.

U državi koja ima drugu navjeću stopu ubojstava, svi traže načine kako bi se osjećali sigurno. To uključuje sve od električnih ograda do tjelohranitelja, ovisno o proračunu.

Nužne mjere opreza

Rafael Gallegos je žrtva zločina. Njegovi su roditelji oteti. Preživljena trauma natjerala ga je da poduzme sve dostupne mjere opreza.

“Ovo vozilo ima oklop tri nivoa. Svi prozori su otporni na metke, s ivicama od čelika i 12 slojeva kevlara. Ovdje živite u stalnom strahu da ćete biti ubijeni ili oteti”, ukazuje Rafael Gallegos, vlasnik blindiranog vozila.

Drugi ugrađuju uređaje za praćenje u svoje automobile, u nadi da će biti pronađeni ako budu oteti.

U Detektoru, kompaniji specijaliziranoj za ove uređaje, kažu kako mnogi kupci traže uređaje koji se mogu usaditi pod kožu.

“Naša ciljana populacija proširila se na ljude koje ne biste očekivali, poput vlasnika javnog prijevoza ili vozača taksija, koji su bili žrtve zločina, i zabrinuti su zbog gubitka onoga što im omogućava da se prehrane, navodi Eddibert Suarez, direktor kompanije.

U Venecueli rast stope kriminala, s policijom koja je često manje naoružana od kriminalaca, natjerao je ljude da traže privatna rješenja za javni problem.

Izvor: Al Jazeera