Predstavljen budući Islamski centar u Ljubljani

Muftija ljubljanski i gradonačelnik Ljubljane na predstavljanju Islamskog centra u Sarajevu (Fena)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, razgovarali su danas s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, muftijom ljubljanskim Nedžadom Grabusom i generalnim sekretarom Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzetom Porićem o izgradnji ljubljanske džamije, javlja Fena.

Grabus je u razgovoru podsjetio na dug put do dobijanja dozvole za gradnju džamije u Ljubljani i istakao značajnu ulogu gradonačelnika Jankovića koji je imao razumijevanja i dao značajnu podršku za dobijanje dozvole za gradnju.

Početak radova na izgradnji džamije uskoro će početi u centru Ljubljane, kazao je muftija Grabus.

Džamija sa popratnim objektima

Muftija ljubljanski Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, učestvovali su danas na predstavljanju projekta Islamskog centra u Ljubljani koje je obavljeno u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

“Radi se o modernom objektu koji će imati pored džamije, obrazovni objekat, upravni, stambeni, sportsku salu, restoran i druge sadržaje namijenjene muslimanima u Sloveniji”, kazao je Nevzet Porić, javlja Anadolija.

Izgradnja ovakvog objekta, kako je istakao, za muslimane u Sloveniji bila je neophodna jer se oni kao zajednica proširuju i imaju svoje potrebe.

“U Sloveniji živi, prema popisu iz 2002. godine, oko 50.000 muslimana. Ne rade se više takve vrste popisa, ali prema našim podacima, u zemlji živi oko 100.000 muslimana. U Ljubljani živi oko 40 posto od ukupnog broja muslimana, oko 90 posto njih su Bošnjaci, jedan manji procenat je iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije i Makedonije”, naglasio je Porić.

Islamska zajednica u Sloveniji prvu dozvolu za izgradnju Islamskog centra zatražila je prije 45 godina.

“Godine 1960. smo prvi put zatražili dozvolu za izgradnju, sad ćemo ga konačno izgraditi i dati ga na korištenje. To je prvi Islamski centar ali druga džamija, jer je 1914. godine u Sloveniji izrađena prva džamija koju su sagradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu koji su se borili na strani Austrougarske”, kazao je Porić napominjući kako je prva džamija srušena nedugo nakon završetka rata.

Za kupovinu zemljišta i sve potrebne građevinske dozvole, istakao je, do sada je utrošeno blizu osam miliona eura te da će se centar prostirati na blizu 13 hiljada metara kvadratnih.

“Konačna cijena dok se sve izradi bit će negdje oko 35 miliona eura. Izgradnju pomaže država Katar”, istakao je Porić i dodao kako je prva lokacija za izgradnju centra bila na periferiji grada, ali je ona svoje mjesto dobila u centru Ljubljane. 

Kamen temeljac na mjestu izgradnje centra postavljen je 14. septembra 2013. godine.

Izvor: Agencije