Kina proizvela napredne nuklearne podmornice

Kina je prestigla SAD po ukupnom broju podmornica (EPA)

Kineski brodograditelji proizveli su tri napredne podmornice na nuklearni pogon, koje mogu da lansiraju najnovije rakete protiv brodova, izvijestili su lokalni mediji.

Satelitski snimci emitirani na kineskoj televiziji prošle sedmice prikazali su tri podmornice tipa 093-G, usidrene u neimenovanoj luci i spremne za isporuku kineskoj ratnoj mornarici, prenijela je Russia Today.

Američki vice admiral Joseph Mulloy rekao je u februaru da je Kina prestigla SAD po ukupnom broju podmornica, navodi Tanjug.

Zabrinutost SAD-a

“One ne mogu da budu podjednako kvalitetne, ali njihove podmorničke snage rastu ogromnom brzinom. Oni sada imaju više dizel i nuklearnih podmornica nego mi”, rekao je Mulloy.

On je ocijenio da Kina proizvodi veoma dobre podmornice koje raspoređuje daleko od kuće, što je izazvalo zabrinutost u SAD-u.

Međutim, ti strahovi su, kako se navodi, prenaglašeni.

Nuklearne rakete JL-2, prema nekim procjenama imaju dovoljno snage da stignu samo do Aljaske, Havaja ili baza vojske SAD-a u Guamu.

Osim toga, razvoj kineske mornarice bio je dio godišnjeg izvještaja o odnosima Kine i Sjedinjenih Država u decembru prošle godine u kojem se, između ostalog, komentira saradnja ruske i kineske vojske i njihov sporazum o zajedničkoj izgradnji novih podmornica.

Izvor: Agencije