Borba za siročad iz Donjecka

Krhko primirje u Ukrajini i dalje je na snazi, iako ga obje strane neprestano krše. Sve je jača zabrinutost zbog posljedica sukoba na djecu koja odrastaju u ratnim zonama. Čak 95.000 njih trenutno živi u domovima i sirotištima. Jedno od sirotišta posjetio je novinar Al Jazeere Andrew Simmons.

U Ukrajini, zemlji zahvaćenoj ratom, borba se vodi i za djecu koja su ostala bez doma. Neka imaju samo pet godina, druga su tinejdžeri – i svi su na brizi države. Porijeklom su iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck, koja želi budućnost uz Rusiju.

Ali, od jula prošle godine, djeca žive u Svjatohirsku, gradu pod kontrolom ukrajinske Vlade. U tajnosti su preseljena u vrijeme najžešćih sukoba, nakon što su im, kako tvrde, separatistički borci najavili da će iz sigurnosnih razloga, biti prebačena u Rusiju.

“Rekli su nam da moramo ići, bez obzira na to želimo li ili ne. Odgovorili smo da nećemo. Počeli smo plakati, a oni su onda počeli psovati, nije ih bilo briga što razgovaraju s djecom. Kad smo odbili da idemo, rekli su da će ubiti i nas, i nastavnike ako pokušamo ostati”, govori Leana, štićenica sirotišta.

Pijuni u političkim igrama

U svakom slučaju, ova djeca postala su pijuni u političkim igrama. Ukrajinska Vlada povukla je prvi potez…

“Prijetiti djeci neprihvatljivo je u bilo kakvoj situaciji. To se nije smjelo desiti. Ali, činjenica je da su djeca bila u opasnosti”, kaže Jelena Makarenko, direktorica sirotišta.

Vlasti u Donjecku odgovorile su optužbom da Ukrajina krade njihovu djecu.

“Prema zakonima, dužni su vratiti djecu ovamo. Ovo je pravi zločin i neko će kad-tad odgovarati za njega”, kategoričan je ministar obrazovanja samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Igor Kostenok.

Al Jazeerin novinar Simmons iz Svjatohirska javlja kako je “većina ove djece živjela u sličnim institucijama skoro cijeli život”.

“Sada su se našli usred nadmetanja dvije zaraćene strane. Mnoga od njih kažu da su zbunjena i da se osjećaju potpuno izoliran.”

Traume iz rata

Ovo je tužna stvarnost u kojoj žive – ova djeca službeno su proglašena siročadima, mnogu od njih roditelji su ranije napustili. Svi imaju rođake u Donjecku, a sada se osjećaju još više odsječenim od njih.

“U ovom trenutku ne mogu se vratiti kući, zbog prisustva pobunjenika. Potrebne su nam propusnice, kao da smo u drugoj zemlji. Rođaci me ne mogu posjećivati. Nisam ih vidio već godinu i nedostaju mi”, rekao je štićenik Anton.

Upitno je rade li i ukrajinska Vlada i samoproglašena narodna republika Donjeck u najboljem interesu ove djece, koja ne samo da nose traume iz rata, nego još moraju živjeti u izolaciji i s osjećajem da ih niko ne želi.

Izvor: Al Jazeera