Brisel upozoravao Germanwings na ‘probleme’

U padu aviona Germanwingsa na liniji iz Barselone ka Dusseldorfu poginulo je svih 150 putnika i članova posade (EPA)

U redovnom izvještaju o sigurnosti zračnog saobraćaja evropska agencija za kontrolu upozorila je njemačke zrakoplovne vlasti na “probleme”, objavila je Evropska komisija.

U saopćenju se ne kaže kada je kontrola provedena, ali Wall Street Journal piše da je EK u novembru prošle godine poručila Berlinu “da popravi uporne probleme”, mjesecima prije pada aviona Germanwingsa 24. marta i pogibije 150 ljudi.

List prenosi riječi dviju osoba bliskih toj temi, da su dužnosnici Evropske unije ustanovili kako njemačke zrakoplovne vlasti, Luftfahrtbundesamt (LBA), imaju manjak osoblja, što može dovesti do ograničenja sposobnosti da kontrolira avione i posade, naprimjer kad je u pitanju izvođenje liječničkih pregleda.

“Na osnovu preporuka Evropske agencije za sigurnost u avijaciji (EASA), EK je od Njemačke zatražila reakciju i prilagođavanje. Njemački odgovori se upravo procjenjuju”, rekao je glasnogovornik EK-a.

Godišnje nekoliko revizija

Glasnogovornica LBA je kazala je da EASA nekoliko puta na godinu provodi reviziju nacionalnih zrakoplovnih vlasti, LBA je odgovorio na taj mali broj kritika koje su mu upućene i EASA sada procjenjuje te odgovore.

Kompanija Lufthansa objavila je da je kopilot Andreas Lubitz, za kojeg se vjeruje da je namjerno srušio avion, pilotsku školu obavijestio o svom prošlom razdoblju teške depresija, pa se postavlja pitanje jesu li medicinski pregledi posada aviona dovoljno strogi.

Wall Street Journal je napisao kako nije pouzdano da su identificirani nedostaci u LBA-u imali veze s padom aviona.

Lubitz, koji je osumnjičen da je namjerno izazvao pad letjelice u francuskim Alpima 24. marta, na internetu je tragao za informacijama o samoubistvu i mehanizmu zaključavanja vrata kokpita.

Njemačko tužilaštvo je saopćilo da je Lubitz imao dijagnozu kao suicidalan nekoliko godina prije nego što je postao pilot.

Liječen kod neurologa i psihijatara

Lufthansa, matična kompanija Germanwingsa, našla se pod ogromnim pritiskom nakon saznanja da je Lubitz obavijestio svoje pretpostavljene da pati od teškog oblika depresije.

Lufthanza navodi da je on 2009. godine obavijestio kompaniju o svojoj bolesti nakon prekida letačke obuke.

Ljekari su nedavno utvrdili da nema naznaka namjere da bi Lubitz nanio povrede sebi ili drugima, ali da je liječen kod neurologa i psihijatara, koji su mu u više navrata određivali bolovanje, uključujući i na dan nesreće.

U padu aviona Germanwingsa na liniji iz Barselone ka Dusseldorfu poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

Izvor: Agencije