Protesti protiv ‘ekstremnog islama’ u Australiji

U 16 australskih gradova održani su protesti protiv, kako su kazali organizatori, “islamizacije” australijskog društva i halal certifikata na većini mesa koje se prodaje u toj državi. Demonstracije je organizirala grupa “Vratiti Australiju”, koja se sukobila s učesnicima kontraprotesta, koji su izašli kako bi se suprotstavili rasizmu.

Najžešći sukobi bili su u Melbourneu, gdje je policija razdvajala suprotstavljene grupe. Predstavnici grupe “Vratiti Australiju” tvrde da su za proaustralske vrijednosti i protiv, kako kažu, ekstremnog islama, ali da nisu protiv muslimana.

“Sedam islamista planiralo je dići u zrak stadion u Melbourneu. Da su uspjeli, ubili bi hiljade muškaraca, žena i djece”, govori Shermon Burgess, jedan od organizatora demonstracija.

Pauline Hanson, također organizatorica okupljanja, kaže kako “postoje oni koji vrebaju i čekaju trenutak da unište našu slobodu”.

Policijska barijera

Tenzije između suprotstavljenih demonstranata dovele su do sukoba. Policajci su bili prisiljeni formirati barijeru između grupa.

“Islamofobiji nema mjesta na ulicama Melbournea. Nema joj mjesta ni u australskom društvu. Oni koji misle da je halal certifikat neka zavjera, trebaju znati da je to isto kao i naljepnica koja pokazuje da u proizvodu ima glutena”, ističe stanovnica ovog australskog grada Mel Gregson.

Njeni sugrađani kažu kako je “pravo svakog pojedinca da živi gdje želi” te da članovi grupe “Vratiti Australiju” “imaju problema”.

“Oni ne razumiju… Kao Australci, trebali bismo biti otvoreni prema svima”, dodala je jedna Australka.

Tokom demonstracija obje grupe, povrijeđene su četiri osobe, a policija je uhapsila pet demonstranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO