Novi problemi s avionima Germanwingsa

Germanwings je poručio kako slijetanje u Stuttgart nije bilo prinudno, nego bezbjednosno (Reuters)
Germanwings je poručio kako slijetanje u Stuttgart nije bilo prinudno, nego bezbjednosno (Reuters)

Avion njemačke niskotarifne kompanije Germanwings, koji je bio na letu prema Veneciji, sletio je u subotu u Stuttgart, jer je sve ukazivalo da letjelica Airbus A319 gubi ulje, potvrđeno je iz te aviokompanije.

Avion sa 123 putnika i pet članova posade poletio je u subotu ujutro iz Kelna.

Germanwings ističe da su piloti, kada su uočili problem, ugasili jedan od motora i krenuli ka Stuttgartu.

“U pitanju je standardna bezbjednosna procedura. To nije prinudno slijetanje”, ističe se u kompaniji i dodaje da je u toku pregled aviona.

Prisilno slijetanje i u petak

I u petak je avion Germanwingsa na letu od Hannovera prema Rimu prinudno sletio u Veneciju, ali zato što je jednoj putnici i jednom članu posade pozlilo.

Kapetan je odlučio sletjeti na venecijanski aerodrom “Marco Polo” jer se putnica i jedan član posade nisu osjećali dobro, objavili su italijanski mediji.

Putnici su pozvani da napuste avion i nakon toga ukrcali su se u drugu letjelicu.

Aerodrom “Marco Polo” nije službeno objavio nikakve informacije o slučaju.

Germanwings, koji je ogranak kompanije Lufthansa, dospio je u žižu javnosti nakon što je jedan od njihovih aviona (Airbus A320) kopilot Andreas Lubitz 24. marta namjerno srušio u francuskim Alpima, pri čemu su poginuli svi putnici i članovi posade, ukupno 150 ljudi.

U međuvremenu su francuski istražioci okončali potragu za tijelima nastradalih u padu aviona Germanvingsa, izjavio je u subotu neimenovani lokalni zvaničnik.

“Potraga za tijelima je okončana, ali se nastavlja traganje za ličnim stvarima žrtava. Lufthansa je, također, angažirala specijalni tim za uklanjanje ostataka aviona, pod ovlaštenjem francuskog državnog tužioca i stručnjaka zaduženog za ekološki nadzor operacija”, rekao je zvaničnik iz regiona Alpes-de-Haute-Provence.

Identifikacija žrtava nastavlja se analizom uzoraka DNK-a pronađenih na sjedištima i rezultati bi mogli biti objavljenih u narednih nekoliko sedmica.

Lokalni policijski zvaničnik je rekao da će rad na uklanjanju ostataka aviona početi naredne sedmice i da bi mogao trajati do dva mjeseca.

Lubitz zaključao vrata kabine

Prema informacijama dobijenim iz jedne od crnih kutija, kopilot Andreas Lubitz je ručno podesio auto-pilota da smanji visinu, čime su potvrđene sumnje da je namjerno avionom udario u francuske Alpe.

Audio-snimci iz prve crne kutije pokazali su da je Lubitz zaključao vrata kabine, nije dozvolio glavnom pilotu da uđe i sam preuzeo kontrolu nad letom.

Njemački tužioci otkrili su da je Lubitz prije nesreće na internetu pretraživao metode samoubistva i mehanizme zaključavanja kokpita.

U odsustvu oproštajnog pisma ili preuzimanja odgovornosti, tužilaštvo je pažnju usmjerilo na Lubitzovu psihološku historiju, kako bi pokušali shvatiti šta ga je navelo da avion na letu iz Barselone ka Dusseldorfu 24. marta usmjeri da udari u francuske Alpe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO