Migranti u bivšoj vojnoj bazi kao u zatvoru

Italija se pokušava nositi sa sve većim brojem imigranata koji stižu na njene obale. Samo ove godine, 25.000 ih je prešlo Sredozemno more.

Smješteni su u prihvatne centre širom zemlje, a najveći među njima, Cara Mineo, nalazi se na Siciliji.

U tom centru se nalaze osobe koje su stigle do Italije, riskirajući živote na Sredozemnom moru.

Njihov dom trenutno je izolirana bivša baza američkih zračnih snaga. Mogu se slobodno kretati, ali nemaju kuda da odu, ni šta da rade…

Policija održava red od kada su prošle godine izbili neredi. Razlog je frustriranost migranata. Tamo bi trebali biti držani samo 35 dana. Ali, prosječno ostaju 15 mjeseci, neki i duže.

Ekipi Al Jazeere nije dozvoljeno da govori ni sa kim u centru, a izvan njega niko nije želio stati pred kameru, iz straha da će mu zahtjev za azil biti odbijen.

„Nisam sretan, ne znam za ostale. Ljudi se stalno žale. Ima ih iz Nigerije, Gambije, Gane… Žale se na uslove u kampu, osjećaju se kao da su u zatvoru“, govori jedan imigrant.

Rad na crno

Nekima ne odgovara hrana, dok se drugi žale na članove osoblja s kojima se ne mogu sporazumjeti, jer govore samo italijanski jezik.

Bez dokumenata ne mogu raditi, ali čuju se priče o kriminalnim grupama koje ih zapošljavaju na crno i plaćaju samo nekoliko eura na dan. Neki od njih snimljeni su kako ulaze u automobil.

Habib Rufai, migrant iz Nigera, govori za slučaj jednog domaćeg čovjeka koji možda upošljava imigrante da rade kod njega na farmi.

Direktor centra Sebastiano Maccarone kaže kako uposlenici centra ne mogu kontrolirati šta se dešava vani, ali da u ustanovi koju vodi migranti imaju sve uvjete.

„Ljudima koji žive u ovom centru na raspolaganju su mnoge službe. Dobijaju socijalnu, psihološku i pravnu pomoć. Imaju kurseve italijanskog, dobijaju tri obroka dnevno, odjeću i obuću. Sve što im treba dok su ovdje. Imaju praonice rublja, čak i frizera“, navodi prvi čovjek centra Cara Mineo.

Novinarka Al Jazeere Charlie Angela javlja kako je ekonomska situacija loša, a briga o migrantima unosan posao.

„Zvanično, Cara Mineo može primiti 2.000 osoba, ali trenutno ih je ovdje 3.350. Italijanska vlada plaća 32 eura dnevno po migrantu privatnoj kompaniji koja vodi centar, ali njeni ugovori trenutno su predmet istrage“, ističe ona.

Izrešetani znak

Maccarone se nada kako će istraga biti uskoro okončana.

„Ako je počinjeno neko krivično djelo, neko bi za to trebao odgovarati“, dodaje.

Znak na ulazu u centar izrešetan je mecima. Stanovnici kažu – pokazatelj da je pod kontrolom mafije.

„Moguće je da italijanske kriminalne organizacije eksploatiraju migrante i zloupotrebljavaju ovaj centar. Ali ne mogu govoriti o tome dok istraga ne bude završena“, ističe Giovanni Salvi, glavni tužitelj iz Katanije.

Mnogi u centru nadaju se svjetlijoj budućnosti, ali sve dok ga ne napuste, kažu, neće se osjećati slobodnim.

Izvor: Al Jazeera