Mediji: Njemački BND špijunirao EU i Francuze

Njemačka Vlada je navodno 2008. znala da NSA špijunira evropske kompanije za proizvodnju oružja (Getty Images)
Njemačka Vlada je navodno 2008. znala da NSA špijunira evropske kompanije za proizvodnju oružja (Getty Images)

Njemačka obavještajna agencija (BND) je za račun američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) špijunirala visoke francuske dužnosnike i institucije Evropske unije, javljaju njemački mediji, javlja Hina.

Informacije koje su “procurile” iz povjerljivog izvještaja BND-a govore da je njihova prislušna stanica u Bad Aiblingu špijunirala francusku predsjedničku palaču i ministarstvo vanjskih poslova te Evropsku komisiju.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere opovrgava tvrdnje o zataškavanju, no tabloid Bild je objavio njegovu fotografiju s dugačkim nosom kao u Pinokija.

“Gospodine de Maiziere”, piše na naslovnici Bilda: “Nekažnjeno lažete”.

Vlada pronašla ‘propuste’

BND je, kako se doznaje iz dijelova izvještaja, prikupljao informacije o evropskim kompanijama na zahtjev Washingtona koji je želio znati krše li one tvrtke trgovinski embargo.

BND tokom operacije nadzora nije obrađivao njemačke ili američke dužnosnike jer su oni zaštićeni sporazumom BND-a i NSA iz 2002. 

Iz izvještaja je također “isplivalo” da je njemačka Vlada 2008. znala da NSA špijunira evropske kompanije za proizvodnju oružja.

Vlada u Berlinu je, kako javljaju njemačke televizijske stanice, u operacijama BND-a pronašla “propuste”.

Kao bivši ministar, Thomas de Maiziere je 2008. bio direktno odgovoran za njemačku obavještajnu službu i upravo tada, kako se navodi, BND je prvi put obavijestio ured kancelarke da su njegovi agenti pomagali NSA-u u špijuniranju evropskih aeronautičkih i vojnih kompanija, poput koncerna EADS i Eurocoptera koji su sada dio “Airbus grupacije” sa sjedištem u Francuskoj i koja proizvodi civilne i vojne avione, rakete, satelite, svemirske sisteme, helikoptere i razno naoružanje.

De Maiziere opovrgava da je išta o tome znao i tvrdi da nikoga nije obmanuo. Također je rekao da su podaci povjerljivi te da ne može ništa javno komentirati.

‘Zgražanje nad skandalom’

Ipak, svi se i dalje pitaju tko je još znao o zajedničkom špijuniranja BND-a i Amerikanaca na uštrb Francuza i EU-a. Jedan njemački list je na naslovnici objavio poster s naslovom “Traže se”, a među brojnim slikama političara i javnih djelatnika, koje liče na fotografije iz policijskih arhiva, je i ona kancelarke Angele Merkel.

U Njemačkoj, koja se smatrala žrtvom američke špijunaže, a sada se otkriva da je za račun SAD-a špijunirala ostale Evropljane, vlada opće zgražanje ovim skandalom. Na Vladu raste pritisak da prizna koliko je o svemu znala, prenosi Hina.

Predsjednik opozicijske Ljevice Gregor Gysi kaže da je saradnja NSA i BND “skandal”, optužujući kabinet kancelarke za ogroman propust u nadzoru BND-a.

“Kabinet kancelarke je nadzorno tijelo. Ili nisu znali pa je njihov nadzor beskoristan, ili su znali i bili uključeni u protuzakonite akcije”, rekao je Gysi.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO