Jemen: Osam miliona djece bez hrane i vode

Roditelji su potrošili sve zalihe hrane i ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe djece, navode humanitarci (EPA)

Bolesti i smrt zbog nedostatka hrane i pitke vode prijetnja su za više od osam miliona djece u Jemenu, upozorila je Organizacija za zaštitu dječjih prava Siyaj koja djeluje na prostoru Jemena.

“Zbog nedostatka pitke vode i hrane više od osam miliona djece suočeno je s opasnošću od raznih bolesti i smrti. Skoro mjesec u zemlju nisu uvezeni hrana, lijekovi i gorivo. Porodice su potrošile skoro 60 posto zaliha i dolaze u situaciju kada ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe”, navodi se u saopćenju Siyaja u kojem se upućuje otvoreni poziv za pomoć jemenskoj djeci.

Nedostatak goriva

Organizacija Svjetski program za hranu (WFP) također je trebala isporučiti izvjesne količine hrane Jemenu, no kako je danas saopćeno isporuka je odgođena zbog nedostataka goriva u zemlji, prenosi Anadolija.

UN je pozvao sukobljene strane u Jemenu da prekinu sukobe kako bi se izvršile prijeko potrebne isporuke goriva, a potom i hrane.

Sukobi u Jemenu počeli su protestima šiitskog pokreta Husi protiv sunitske Vlade predsjednika Abdrabbu Mansoura Hadija.

Protesti su prerasli u oružane sukobe pokreta Husi i vojske, a kasnije se u borbu priključile i pristalice Hadija.

Međunarodna koalicija pod vodstvom vojske Saudijske Arabije krajem marta je započela zračne napade na položaje pokreta Husi, želeći spriječiti dalje eskalaciju sukoba u toj zemlji.

Humanitarna katastrofa

Nešto manje od mjesec dana poslije, 21. aprila zračni udari na položaje šiitskih boraca su zvanično prekinuti, no uprkos tome povremeno i dalje dolazi do bombardovanja.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, prošlog mjeseca u Jemenu je više od 1.000 ljudi izgubilo život, među njima 115 djece.

Humanitarne organizacije upozoravaju na to da se Jemen suočava s humanitarnom katastrofom i kako je potrebno hitno naći rješenje koje bi omogućilo isporuku pomoći.

Izvor: Agencije