Taoci tuže medije zbog ugrožavanja života

Napad na košer prodavnicu dva dana nakon napada na Charlie Hebdo počinio je Amedy Coulibaly (AFP)

Šest osoba koje su se za vrijeme terorističkog napada na pariški supermarket košer proizvoda skrivale unutar hladnjače, tužilo je francuske medije zato što su tijekom živog prenosa otkrili gdje se ti ljudi nalaze.

Njihov odvjetnik navodi da je jedna televizija izvijestila da je jedan od radnika trgovine u hladnjaču sakrio grupu ljudi, među kojima su bili trogodišnje dijete i jednomjesečna beba.

Time su, tvrdi odvjetnik, mediji ugrozili živote talaca i namjerno ignorirali sigurnosne protokole.

Podsjeća da za takvo djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do godinu dana i novčanu kaznu od 15.000 eura.

U napadima u Francuskoj u siječnju poginulo je 20 osoba, uključujući tri napadača.

Napadač ubijen u policijskoj akciji

Nasilje je počelo napadom na magazin Charlie Hebdo i ubojstvom 12 djelatnika, a završilo opsadom tiskare u gradiću Dammartin-en-Goele u koju su se zatvorili napadači na magazin, braća Cherif i Said Kouachi, te uzimanjem talaca u košer prodavaonici u Parizu.

Napad na košer prodavaonicu dva dana nakon napada na Charlie Hebdo počinio je Amedy Coulibaly, koji je tom prilikom ubio četiri osobe, a ostale zatočio kao taoce.

Coulibaly je bio osumnjičen da je dan prije napada na košer prodavaonicu ubio policajku, a tijekom policijske akcije za vrijeme napada i sam je ubijen.

Šestero talaca spasio je Lassana Bathily, musliman porijeklom iz Malija, tako što ih je sakrio od napadača u hladnjači u podrumu zgrade u kojoj se odvijala talačka kriza.

Zbog svojeg herojskog čina dobio je francusko državljanstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije