Druga crna kutija potvrđuje da je avion namjerno srušen

Druga crna kutija Germanwingsa pokazuje da je avion namjerno srušen i da je pilot isključio autopilot i odveo avion u poniranje, objavili su u petak francuski istražitelji, javlja Hina.

Druga crna kutija, koja bilježi podatke o letu, pronađena je u četvrtak na mjestu pada aviona niskotarifne kompanije Germanwings koji se 24. marta srušio u francuskim Alpama.

Ta crna kutija bilježi parametre leta aviona koji se srušio sa 150 putnika i članova posade.

“Podaci o letu registrirani na njoj su veoma nejasni, kao da je bila zapaljena, ali je moguće da ipak budu upotrebljivi”, rekao je tužilac Brice Robin, prenosi Tanjug.

Prva crna kutija je pronađena na sam dan nesreće i njena analiza otkrila je da je u trenutku drame kopilot bio sam u pilotskoj kabini i da je, prema pokazateljima istrage, namjerno srušio avion.

Identificirani dijelovi tijela

Francuski istražitelji su, kako je saopćeno, identificirali dijelove tijela svih 150 putnika i članova posade s aviona kompanije Germanwings koji se 24. marta srušio u francuskim Alpama.

Pronađena su ukupno 2.854 dijela tijela, saopćio je marsejski tužilac Robin, dodajući da će biti potrebno više vremena da se povežu ti dijelovi s uzorcima DNK koje su dali članovi porodica poginulih, prenosi AP.

Također je saopćio da je na mjestu nesreće nađeno 40 “veoma, veoma oštećenih” mobilnih telefona, ne komentirajući pisanje francuskog Paris Matcha i njemačkog Bilda kako su sačuvana svjedočanstva o posljednjim trenucima pred pad aviona.

Njemački državni tužioci saopćili su kako vjeruju da je kopilot Andreas Lubitz, za koga se sumnja da je srušio avion Germanwingsa, na svom kompjuteru između 16. i 23. marta istraživao načine kako da izvrši samoubistvo, kao i podatke o vratima kokpita i sigurnosnim mjerama koje se odnose na njih.

Istražitelji vjeruju da se 27-godišnji Lubitz namjerno zaključao u kokpitu 24. marta i srušio avion na letu Barcelona – Dusseldorf u francuskim Alpama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO