Učenici muslimanki zabranjen ulazak u školu zbog duge suknje

Korisnici Twittera podržali su Sarah kampanjom pod nazivom ''Svoju suknju oblačim kako želim'' (Twitter / Screenshot)
Korisnici Twittera podržali su Sarah kampanjom pod nazivom ''Svoju suknju oblačim kako želim'' (Twitter / Screenshot)

Učenici osnovne škole, koja živi u francuskom gradu Reims, zabranjeno je da uđe u školsku zgradu, jer je „na sebi imala dugu crnu suknju“, prenosi agencija Anadolija.

Prema pisanju lokalnih novina L’Ardennais, Sarah (15) zbog nošenja duge crne suknje nije mogla prisustvovati nastavi u gradu 150 kilometara udaljenom od Pariza.

Francuski medij navodi kako je uprava škole u dva navrata zabranila ulazak ovoj učenici muslimanki u školu zbog toga što njena suknja odražava njeno vjersko opredjeljenje.

Ona je uvijek do sada skidala svoju maramu kada je ulazila u krug škole, prenose mediji.

Sarah je u razgovoru za ovaj francuski list kazala kako je suknju kupila u jednoj konfekcijskoj firmi po cijeni od dva eura, te da ona na sebi ne sadrži nikakva obilježja.

„Vašoj kćerki nije dozvoljen ulazak u školu jer je na sebi imala vjerska obilježja. Sekularni zakon u školama zabranjuje nošenje, korištenje ili oblačenje odjeće sa vjerskim obilježjima. Molimo vas da obratite pažnju na odijevanje vaše kćerke, u protivnom bit će joj onemogućeno pohađanje škole“, navedeno je u pismu koje je Uprava škole poslala porodici Sarah.

Kampanja na Twitteru

Tim povodom na društvenoj mreži Twitteru započela je kampanja pod naslovom „PorteMaJupeCommeJeVeux“, što u prevodu znači “Svoju suknju oblačim kako želim”.

Hiljade internet korisnika podržalo je kampanju te su na svojim profilima objavili fotografije javnih ličnosti u Francuskoj koje nose duge suknje.

Putem interneta stigli su i komentari i izvan Francuske, u kojima, između ostalog, piše kako „konfekcijske firme proizvode odjeću za teroriste“.

U Francuskoj je 2014. godine zakonom zabranjeno korištenje i nošenje vjerskih obilježja u školama.

Izvor: Agencije


Povezane

Desničarske stranke posljednjih godina jačaju diljem Evrope.Uporedo s jačanjem desnice, u nekim je zemljama, poput Njemačke i Francuske, sve češća rastuća islamofobija. Kao što su nekad Evropljanima dežurni  „krivci“ za nezaposlenost i većinu društvenih problema bili imigranti Turci, desničari danas za mnoge probleme optužuju muslimane. U Njemačkoj pokret PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada) sve […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO