Polovina vijetnamske dijaspore živi u SAD-u

Prije 40 godina okončan je Vijetnamski rat, sukob koji je izazvao veliku humanitarnu krizu. Procjenjuje se kako je milion i po Vijetnamaca napustilo domovinu poslije rata, mnogi od njih krijumčarskim čamcima. Hiljade su na putu umrle od gladi ili su ih ubili pirati.

Većina preživjelih naselila se u Sjedinjenim Američkim Državama, poput Hao Trana i njenog muža koji u luksuznoj kući vode lagodan američki život. No, ona se još sjeća kako mu je pomogla da pobjegne iz radnog logora u kojem su vijetnamske vlasti držale njega i druge bivše vojnike Južnog Vijetnama.

Druga uspomena je 17 dana plutanja na moru u pretrpanom čamcu, prije nego što su spašeni.

Obećana zemlja

Sjedinjene Američke Države su sada dom polovine vijetnamske dijaspore koju čini četiri miliona ljudi. Druga polovina uglavnom je u Australiji, Kanadi i Francuskoj. Za Hao, američki san nije samo fraza.

„Amerika je još obećana zemlja za sve, iako je sada mnogo teže ući u nju. Ali ljudi i dalje žele doći u Ameriku“, ističe ona.

Jedan od takvih je Hung Le koji je deset puta pokušao napustiti Vijetnam prije nego što je 2002. uspio doći u Louisville. Dio je drugog talasa emigranata iz države čiju kulturu pokušava sačuvati, ali čiju komunističku vladu ne podržava.

„Pokušavamo promovirati demokratiju i slobodu za vijetnamski narod u domovini, ali to radimo odavde, a ne u samom Vijetnamu“, kaže on.

Mnogi pripadnici starije generacije posjećuju porodicu i prijatelje. Sa sobom vode djecu rođenu u SAD-u, nadajući se da će na taj način sačuvati vijetnamsko naslijeđe.

Posjeta Vijetnamu

Frank Bui, koji je rođen u SAD-u, kaže kako njegovi roditelji žele da se asimilira u toj državi.

„Željeli su da prihvatim američku kulturu kako bi mi bilo lakše uklopiti se među drugom djecom u školi koja ne izgledaju kao ja“, govori Bui.

Ipak, čuva fotografiju svoje majke u helikopteru kojim je prije 40 godina napustila Vijetnam.

Bui, njegova supruga i prijatelji posjetili su Vijetnam. Neki od njih obišli su mjesta u kojima su njihovi roditelji rođeni i iz kojih su toliko željeli pobjeći.

U međuvremenu, bilježe iskustva svojih porodica u projektu čiji je cilj da prikupi svjedočanstva obje generacije i sačuva ih za buduće Amerikance vijetnamskog porekla.

Ali ne i za rođake i prijatelje u domovini jer je vlada u Hanoju blokirala njihovu stranicu na teritoriji Vijetnama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO