Vanredno stanje u Baltimoreu nakon nereda

U američkom gradu Baltimoru je proglašeno vanredno stanje. Ulični nemiri su izbili nakon sahrane Afroamerikanca koji je slomljene kičme preminuo u policijskom pritvoru.

Petnaest policajaca je povrijeđeno, a nekoliko desetaka demonstranata je uhapšeno.

Ulice Baltimorea izgledale su u utorak rano ujutro poput ratne zone, prenosi Hina.

Gradski dužnosnici demonstrante su okarakterizirali kao “bande” koje su pljačkale, palile zgrade i razbijale izloge tokom noćnog pohoda po gradu a policija je uhapsila 27 osoba.

Dužnosnici su ocijenili kako su sukobi u ponedjeljak bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine, kada su se u Fergusonu u Missouriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubistva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.

Guverner Marylanda proglasio je u tom gradu vanredno stanje, poslao nacionalnu gardu i uveden je policijski sat.

Škole su u utorak u Baltimoreu zatvorene, reduciran je gradski saobraćaj i dio poslovnih subjekata bit će zatvoren.

Izaslanik Obame

Na pogrebu su govornici pred 2.500 okupljenih u baptističkoj crkvi New Shiloh, podsjetili kako svijet pozorno prati hoće li pravda biti zadovoljena za 25-godišnjeg Freddieja Graya, koji je umro 19. aprila od posljedica ozljede kičme koju su mu nanijeli policajci pošto su ga uhapsili.

Grayeva smrt potaknula je niz protesta.

Američki predsjednik Barack Obama na pogreb je poslao svog izaslanika.

Na Grayevoj sahrani, građani su u dugom redu čekali ispred Baptističke crkve, u kojoj je njegovo tijelo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

 

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Organizovani su dosad najveći protesti u američkom gradu Baltimoru. Hiljade demonstranata okupile su se u znak protesta zbog smrti njihovog afroameričkog sugrađanina koji je umro pritvoru. Nakon što je uhapšen prije dvije sedmice, Freddy Grey umro je od posljedica teških povreda kičme i vrata.

Published On 26 Apr 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO