Saudijska Arabija: Uhapšene 93 osobe osumnjičene da su iz ISIL-a

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su kako su snage sigurnosti ove države uhapsile 93 osobe, od kojih 65 državljana ove Kraljevine, zbog sumnji za pripadanje oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi agencija Reuters.

Zvanična novinska agencija Saudi Press Agency, objavila je u utorak kako su vlasti razotkrile nekoliko zavjera širom države, uključujući i onu koja je planirala napad na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u prijestolnici Rijadu.

Navodi se kako su u ovoj ćeliji dvojica Sirijaca i jedan Saudijac planirali samoubilački napad automobilom bombom na ambasadu, ali su njihovi planovi otkriveni u martu.

Američki zvaničnici obustavili su sve konzularne usluge na sedam dana, počev od 15. marta, u ambasadi i druge dvije diplomatske misije u Saudijskoj Arabiji zbog brige za sigurnost, navodi se.

Novinar Al Jazeere Mohamed Vall iz Jizana, na jugu države, javlja kako su prilikom nekih hapšenja otkrivene određene količine naoružanja i municije.

‘Najveći neprijatelj islama’

Saudijska Arabija, važan saveznik zapada u borbi protiv ISIL-a, našla se na udaru napada najmanje četiri puta od oktobra prošle godine, nakon što se pridružila široj koaliciji koja bombardira lokacije oružane grupe u Siriji i Iraku.

U novembru je ISIL okrivljen za ubistvo sedam šiitskih muslimana, među kojima je bilo i djece, u Istočnoj provinciji Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija poduzela je nekoliko koraka kako bi spriječila odlazak svojih državljana na ratišta u Siriji i Iraku, a najviši vjerski autoritet ove države osudio je ISIL kao „otpadnike“ i označivši grupu kao „najvećeg neprijatelja islama“.

Oružana grupa ISIL, koja je navodno regrutirala na hiljade stranih boraca, i dalje kontrolira veće dijelove Sirije i Iraka gdje je optužena da je počinila masovne zločine protiv civila i manjinskih grupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije