Indonezija: Strijeljani trgovci drogom

Porodice iz Australije posljednji put su posjetile svoje najmilije, kroz jecaje i plač su gledali kako se u zatvor dostavljaju bijeli prazni kovčezi (Reuters)

Vlasti Indonezije pogubile su osam od devet osoba osuđenih na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom, ali među njima nije bila osuđenica iz Filipina.

Zatvorenici su izvedeni pred streljački vod u zatvoru na otoku Nusakambangan i pogubljeni, objavili su mediji u Indoneziji.

Dva Australca, četvero Nigerijaca, Brazilac, Indonežanin i Filipinka, prebačeni su u nedjelju u zatvor Nusakambangan, “indonezijski Alcatraz”, gdje im je rečeno da će biti pogubljeni, bez obzira na žestoke međunarodne proteste protiv smrtne kazne.

Ujedinjeni narodi su saopštili da njihovi zločini, koji uključuju posjedovanje heroina, kokaina i marihuane, nisu dovoljno teški da bi zaslužili najoštriju kaznu.

Porodice iz Australije posljednji put su posjetile svoje najmilije, osuđene na smrt, u utorak, a kroz jecaje i plač su gledali kako se u zatvor dostavljaju prazni bijeli kovčezi.

Julie Bishop, australska šefica diplomatije, rekla je medijima da je primila pismo od vlasti Indonezije u ponedjeljak navečer u kojem se nisu davale naznake da će se povući kazne za Myurana Sukumarana i Andrewa Chana.

Molba Filipina

Bishop je rekla da su optužbe da su suci tražili novac kako ne bi dosudili smrtnu kaznu “vrlo ozbiljne” i dovela u pitanje pravednost sudskog postupka.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo, odbacio je te navode, ustvrdivši da su sve primjedbe trebale biti izrečene prije deset godina kad je sudski postupak počeo.

Chan se u ponedjeljak oženio svojom indonezijskom zaručnicom Febyanti na maloj svečanosti u zatvoru Nusakakambanganu u centralnoj Javi, kojoj su prisustvovali samo članovi porodica i nekoliko prijatelja.

Za osuđene se založio i filipinski predsjednik Benigno Aquino, ali mu je molba odbijena kao i australskoj vladi.

Indonezijsko pravosuđe je jedno od najstrožijih u pogledu borbe protiv droge, gdje i male količine droge mogu biti kažnjive smrtnom kaznom, kao i u Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO