Imigranti u Libiji žive u užasnim uvjetima

Osobe uhapšene zbog ilegalne imigracije mogu u Libiji biti zadržane između sedam i godine dana (Reuters)

Ujedinjeni narodi upozorili su na užasne uvjete u kojima su smješteni imigranti u libijskim centrima.

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pomaže nekima od 1.242 osobe koje je obalna straža posljednjih dana spasila iz mora nedaleko od Libije, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Ariane Rummery.

Broj imigranata i tražitelja azila je s 1.455 prošlog mjeseca narastao na 2.663 posljednjih dana u osam centara u kojima je nazočan UNHCR, od 15, koliko ih ima u zemlji.

UNHCR traži oslobađanje ranjivih

Imigranti koje su libijske vlasti uhitile nalaze se u zatvoru, po 50 njih u prostorijama za 25 osoba, navodi UNHCR, kako prenosi Hina.

“Na traženje mjesnih vlasti, UNHCR pomaže u poboljšanju njihovih katastrofalnih životnih uvjeta”, rekla je glasnogovornica i precizirala da su u zatvorima Somalci, Eritrejci, Etiopljani, Sudanci i brojni stanovnici zapadne Afrike.

Osobe uhićene zbog ilegalne imigracije mogu u Libiji biti zadržane između tjedan i godine dana.

UNHCR je zatražio oslobađanje svih ranjivih, poput trudnih žena.

Povijesno zemlja tranzita

Ukupno je u registrima povjerenstva UN zabilježeno 36.000 izbjeglica i tražitelja azila, od kojih gotovo 18.000 Sirijaca.

Zbog blizine Europe, Libija je povijesno zemlja tranzita afričkih imigranata, ali taj promet se intenzivirao nakon pada Gaddafijeva režima 2011. godine.

U brodolomu ribarskog broda 19. travnja u moru nedaleko od Libije poginulo je 800 ljudi, nakon što je tjedan dana ranije u Mediteranu nestalo oko 450 imigranata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO